Harminc évet kapott a nizzai zsidó központra támadó dzsihadista

A párizsi bíróság 30 év börtönre ítélte a francia dzsihadistát, aki 2015 februárjában három katonát késelt meg, akik egy nizzai zsidó központot védtek – írja az Arutz Sheva.

A most 35 éves Moussa Coulibaly a 12 halálos áldozattal járó, Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni támadás utáni hetekben követte el a késelést, az Iszlám Állam nevében elkövetett merénylethullám kezdetén.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró megjegyezte, hogy Coulibaly alig, vagy egyáltalán nem mutatott megbánást a késelés miatt, amelyben két katona megsebesült, mielőtt harmadik társuknak sikerült ártalmatlanná tennie a támadót.

„Fanatikus elhatározást” tapasztaltak a férfin, hogy végrehajtsa az ISIS felhívását, ami arról szólt, hogy kövessenek el terrortámadásokat hazai földön.

Az elkövetőt egyébként már jól ismerték a hatóságok, ezért a támadás után a kormány biztonsági intézkedéseit is kritika érte, amelyeket a Charlie Hebdo-mészárlás után vezettek be.

French soldiers attacked at Nice Jewish centre

Three French soldiers have been attacked by a man armed with a knife outside a Jewish centre in the southern city of Nice. Report by Claire Lomas.

A késes támadás előtt néhány héttel a francia titkosszolgálat riasztást kapott, hogy Coulibaly Törökországba próbált belépni, amely fő találkozópontja a Szíriába harcolni készülő dzsihadistáknak. Kérték a kiadatását, miután visszaért Franciaországba, kihallgatták, de aztán elengedték, mert vádemeléshez nem volt elég bizonyíték ellene.

A nizzai támadás után Coulibaly azt mondta kihallgatóinak, hogy gyűlöli Franciaországot, ahogy a rendőröket, katonákat és a zsidókat is. A bíróságon viszont azt mondta, hogy már az erőszak ellen van, és nem tenné meg újra, amit elkövetett.

A Charlie Hebdo-merénylet után a Hyper Cacher kóser élelmiszerboltot támadták meg dzsihadisták, ahol négy embert megöltek.

Ezek után Franciaországban még számos merényletet követtek el, amelyekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A legnagyobb 2015. november 13-án este történt, amikor terrortámadás-sorozatot követtek el előre megtervezett akcióban Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák, akik ártatlanokra lövöldöztek, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken.

A legtöbb halálos áldozatot a Bataclan színház elleni támadás követelte. A beszámolók szerint legalább 120 embert öltek meg, ebből 89-et a Bataclanban.