Trump Jeruzsálemre és a Golánra hivatkozva méltatlankodik az impeachment miatt

Donald Trump amerikai elnök az Izraellel kapcsolatban elért eredményeire is hivatkozik a képviselőház elnökének címzett levelében, amelyben tiltakozik az ellene tervezett alkotmányos felelősségrevonási eljárás ellen, amelyről ma szavaz az amerikai képviselőház – írja a Haaretz izraeli lap.

Jeruzsálem elismerése, mint Izrael fővárosa, az amerikai nagykövetség odaköltöztetése, valamint Izrael fennhatóságának elismerése a Golán-fennsík felett. Trump ezeket a lépéseket is kiemelte az általa elért jelentős sikerek között abban a hatoldalas levélben, amelyet demokrata Nancy Pelosi képviselőházi elnök számára küldött, tiltakozva az ellene tervezett eljárás ellen.

Az impeachment szerinte

„a demokrata pártiak példátlan, alkotmányellenes visszaélése a hatalommal”.

A levélben hosszan sorolja az elnöksége alatt elért eredményeket, amelyek között helyet kaptak a már említett, Izraellel kapcsolatos döntések.

Az érzelmes hangvételű írásban Pelosit és másokat is személyesen támadja, hazugsággal vádolva őket.

Az eljárást a 17. század végén a gyarmati Amerikában folytatott salemi boszorkányperhez hasonlította, és leszögezte: a képviselőház igazságügyi bizottsága által megfogalmazott vádpontok nem felelnek meg sem az alkotmány elvének és értelmezésének, sem a joggyakorlat normáinak.

Trump, aki mindig tagadta, hogy az ellene felhozott vádpontok megalapozottak lennének, kedden a Fehér Ház Ovális Irodájában – a guatemalai elnökkel tartott találkozója közben – újságíróknak azt mondta: szerdán nem követi majd az impeachmentről tartott szavazást a képviselőházban.

Ismét csalásnak minősítette az egész eljárást. Megismételte azt is, hogy a Republikánus Párt soha nem volt ilyen egységes, mint most.

Az elnök megfogalmazásában Nancy Pelosi megsérti hivatali esküjét, megszegi az alkotmányra tett hűségesküjét, és nyílt háborút hirdet az amerikai demokrácia ellen.

„Az amerikaiak hitét sérti meg, amikor kiejti, hogy „Imádkozom az elnökért”, miközben tudja, hogy ez nem igaz”

– írta Trump.

Nancy Pelosi   fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Az amerikai képviselőházban szerdán szavaznak a Trump ellen tervezett alkotmányos felelősségrevonási eljárás (impeachment) megindításáról.

A törvényhozóknak hat óra áll rendelkezésükre a vitához, az időt egyenlő arányban osztják meg a demokrata párti és a republikánus képviselők között, és a vitát az igazságügyi bizottság elnöke vezeti majd. Ezt követően a ház egésze szavaz a Donald Trump ellen megfogalmazott két vádpont – a hatalommal történő visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása – ügyében.

A vádpontok kiegészítésére vagy bármiféle módosítására a keddi döntés értelmében már nincs mód.

Elemzők szerint – mivel a képviselőházban a demokrata pártnak többsége van – szinte bizonyosra vehető, hogy a törvényhozók megszavazzák az eljárás megindítását.

Elnök úr, ön ki van rúgva — Kezdődik az impeachment-show

Ha Trumpot jogosan hurcolják meg a demokraták, akkor sem biztos, hogy a szenátus elmozdítja, ha pedig nem jogos az eljárás beindítása, akkor pedig a szavazók büntethetik meg őket 2020-ban. 

A szavazást több elemző is történelminek minősíti, hiszen az amerikai történelemben harmadszor fordulhat elő, hogy az Egyesült Államok elnöke ellen megindítják az akár az elmozdításához is vezethető alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

A mostani eljárást a demokrata párti törvényhozók kezdeményezték, egy Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetésre hivatkozva. A beszélgetésben ugyanis Trump a többi között felvetette, hogy korrupciós vizsgálatot kellene indítani Kijevben a demokraták elnökjelölt-aspiránsa és volt alelnök, Joe Biden és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben.

Az eljáráshoz vezető képviselőházi meghallgatásokat összegző bizottsági jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Trump az Ukrajnának a képviselőház által korábban megszavazott katonai segély átutalásának visszatartásával „zsarolta” a kijevi vezetést, és más hivatalos csatornákat is felhasznált ahhoz, hogy 2020-as újraválasztásához külföldi segítséget vegyen igénybe.

Amennyiben a képviselőház megszavazza az impeachment elindítását, akkor az eljárás a kongresszus felsőházában, azaz a szenátusban folytatódik, ahol szabályszerű tárgyalást folytatnak le. Ezt az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts vezeti majd, a szenátorok pedig egyidejűleg a per esküdtjeinek és bíráinak szerepét is ellátják majd.

A szenátusban kétharmados többségre van szükség az elnök elmozdításához. Ekkora többség nem lesz meg, s ebben mind az elemzők, mind Mitch McConnell, a szenátusban többségben lévő republikánusok vezetője egyetértenek. Bár az általában Donald Trump ellen voksoló két szenátornő, a Maine állambeli Susan Collins és az alaszkai Liza Murkowski voksa még kérdéses.