Impeachment: Trump ügyvédje demokrata összeesküvést lát

Rudy Giuliani, az elnök személyes ügyvédje azt állítja, hogy „korrupció” miatt ő rúgatta ki az amerikai kijevi nagykövetet.

Az amerikai elnök egyik kedvenc tanácsadója Rudy Giuliani, New York korábbi polgármestere.  Az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy központi szerepet játszott az impeachment eljárássá növekedő ukrán ügyben. Az eddigi nyomozások nyilvánvalóvá tették, hogy az ügyvéd unszolta Trumpot arra, hogy nyomozzanak a Biden család ukrajnai ügyleteiben.

Giuliani hétfőn a Fox News egyik műsorában kijelentette, hogy ő rúgatta ki Marie Yovanovitch korábbi kijevi nagykövetet, mivel szerinte a diplomata korrupt volt. Az ügyvéd azt is bejelentette, bizonyítékai vannak arra, hogy a Trump elleni eljárást a demokraták csak arra használják, hogy a saját piszkos ügyeiket takargassák.

Az elnök tanácsadója nemrég azzal verte ki a biztosítékot, hogy egy interjúban azt mondta, Yovanovitch-ot el kellett tüntetnie az útból, mivel a nő akadályozta volna a Biden család elleni nyomozást.

Yovanovitch az impeachment meghallgatás során elmondta, hogy váratlanul érte a kirúgás és sejtette, hogy az elnök Giuliani tanácsára cselekszik.

Miért tárgyalt Trump ügyvédje Budapesten a volt ukrán főügyésszel?

Lucenko korábban még azt hangoztatta, hogy szükségtelen nyomozni Joe Biden volt amerikai alelnök fia, Hunter ukrajnai üzletei ügyében.

Rudy Giuliani az elmúlt hónapokban mindent megtett, hogy bebizonyítsa; a valódi korrupciót az Obama-adminisztráció tagjai követték el.

Mindeközben a legújabb felmérések azt mutatják, hogy az amerikaiak körében csökken a Trumppal szemben megindított impeachment eljárás népszerűsége, öt különböző felmérés is azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek többsége már nem támogatja az elnök megbuktatását.

Tom Bevan on Twitter: „With two new polls added this morning, support for impeachment is officially under water. pic.twitter.com/9fNjV5fe7H / Twitter”

With two new polls added this morning, support for impeachment is officially under water. pic.twitter.com/9fNjV5fe7H

Az elmúlt hetekben az impeachment eljárás veszített a lendületéből. Szeptember óta lényegében semmi olyan új információ nem látott napvilágot, ami biztossá tehetné a demokraták sikerét. Sőt egyre nagyobb a széthúzás a párton belül is: nemrég egy demokrata képviselő bejelentette a kilépését a pártból, mivel nem értett egyet Trump meghurcolásával.

A demokraták szerdán fognak szavazni a Trump elleni vádpontokról. Ha jóváhagyják a vádemelést akkor az ügy átkerül a republikánus többségű szenátusba, és megkezdődhet a tárgyalás.

A szenátus vezetője Mitch McConnell már hónapok óta azzal kampányol, hogy meg fogja állítani a Trump elleni eljárást, így ha a demokraták nem húznak elő egy új bizonyítékot, akkor várhatóan az ügy az amerikai felsőházban fog elvérezni. Adam Schiff, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője mindenesetre már előre közölte: ha a szenátusban fel is mentik Donald Trumpot, ez nem jelenti a demokraták kudarcát.

A Trump és Zelenszkij közötti telefonbeszélgetésről egy névtelen kiszivárogtató által először éppen Schiff munkatársaihoz eljuttatott információ nyomán indított vizsgálatot a demokrata többségű képviselőház három bizottsága.

A telefonbeszélgetésben ugyanis az amerikai elnök felvetette, hogy Kijev vizsgálatot indíttathatna Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és volt alelnök, valamint a fia, Hunter Biden korábbi ukrajnai üzleti ügyeiben. A demokraták ennek nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy Trump a vizsgálat megindításához kötötte a kongresszus által Ukrajnának megszavazott katonai segélyt, amelynek átutalását ezért késleltette.

A napokban a Fehér Ház költségvetési irodájának közleményéből kiderült, hogy a korábbi években is általános gyakorlat volt a segély átutalásának késleltetése.

Elege van a Trump elleni eljárásból, republikánusként folytatja a demokrata képviselő

Jeff Van Drew szombaton bejelentette a stábjának, hogy pártot cserél, mert nem támogatja az elnök elleni impeachment eljárást.