Izrael üdvözölte az UNESCO döntését az antiszemita belga karnevállal kapcsolatban

Első ízben történt meg, hogy a szervezet eltávolított egy hagyományt a szellemi kulturális világörökség listájáról. Aalst város farsangja antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki felháborodást. 

Üdvözölte Izrael és a Zsidó Világkongresszus (JWC), hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) eltávolította a világ szellemi kulturális örökségének listájáról a belga Aalst város híres karneválját — annak antiszemita elemei miatt.

Első ízben történt meg, hogy az UNESCO eltávolított egy hagyományt a szellemi kulturális világörökség listájáról. A példátlan határozatot a szervezet világörökségi bizottságának szombaton véget ért kolumbiai ülésén hozták meg.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter, üdvözölve az UNESCO „erkölcsi és elvi alapokon nyugvó” döntését, azt mondta:

„A 21. században, amikor újra felütötte rút fejét az antiszemitizmus, nem létezhet semmiféle tolerancia e visszataszító jelenség tekintetében”.

A Trónok Harca színésznője lemondta belga fellépését az antiszemita bábuk miatt

Nem akart egy asztalhoz ülni Aalst város polgármesterével, aki a sok bírálat és a világörökségi cím elvesztése ellenére is kiáll a városi karnevál gúnyos zsidó bábui mellett.

A miniszter által szombaton késő este kiadott közlemény felszólítja a belga kormányt is, hogy világosan foglaljon állást az antiszemita allegóriák felvonultatása ellen az aalsti karneválon. A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder ugyancsak nyilatkozatban szögezte le, hogy

” a 21. században nincs helye ilyen gyűlöletteli szimbolizmusnak”.

Mint korábban írtunk róla, belgiumi (flandriai) Aalst város farsangja régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki széles körben felháborodást. Az idei menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, kampós orrú férfit ábrázoló, pénzeszsákon ülő bábu kapott helyet.

A szervezők tagadták, hogy alantas indíték vezérelte őket, de a véget nem érő viták miatt végül nemrég maguk is kezdeményezték a népszokás törlését az UNESCO-listáról. A város polgármestere szerint ugyanis „elkerülhetetlen”, hogy 2020-ban ne jelenjenek meg újra zsidókat gúnyoló bábuk.

Antiszemita bábuk helyett inkább a világörökségi státuszról mondanak le

Az UNESCO világörökségi bizottsága a jövő héten döntött volna az aalsti karnevál jövőjéről, de a város döntéshozói előbb léptek.