A Trónok Harca színésznője lemondta belga fellépését az antiszemita bábuk miatt

A népszerű sorozatban Melisandrét alakító Carice van Houten holland színésznő, és társa Halina Reijn, akinek egy zsidó focista a férje, nem akart egy asztalhoz ülni a belgiumi Aalst város polgármesterével, aki a sok bírálat és a világörökségi cím elvesztése ellenére is kiállt a városi karnevál gúnyos zsidó bábui mellett – írja a JTA hírügynökség.

Ahogy arról korábban már több cikkben is írtunk, idén márciusban ismét feltűntek a belgiumi Aalst város nagy hagyományokkal rendelkező karneválján a gúnyos zsidó bábuk. A felvonulás élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagy méretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A felvonulásról készült beszámolók nagy felháborodást váltottak ki, széles körben elítélték az antiszemitának nevezett bábukat. Az aalsti karnevál hagyományai a középkorig vezethetők vissza, és 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

Az UNESCO és Brüsszel is elítélte a belga antiszemita karnevált

Az ilyen bántó karikatúrák sértik az UNESCO által vallott értékeket és a szellemi, kulturális világörökség alapelveit – közölte az ENSZ-szervezet.

Az ENSZ szervezete decemberben szavazott volna arról, hogy az antiszemita bábuk miatt levegyék-e a karnevált a világörökségi listáról. Christoph D’Haese, Aalst polgármestere ezt megelőzve, most vasárnap jelentette be, hogy inkább önként lemondanak UNESCO-címükről, valamint ismételten hangsúlyozta, hogy a bábuk a szatíra legitim kifejezési módja, miután az éles humor a karneváljuk lényege.

„Se Halina Reijn, se Carice Van nem jön el”

– írta a belga tévéshow műsorvezetője a Twitteren.

„Reijn egy zsidó focista felesége, és nem akar egy asztalhoz ülni Aalst polgármesterével”

– tette hozzá.

A műsorvezető szerint Reijn antiszemitának nevezte a polgármestert, van Houten pedig szolidaritásból nem megy el a műsorba.

Antiszemita bábuk helyett inkább a világörökségi státuszról mondanak le

Az UNESCO világörökségi bizottsága a jövő héten döntött volna az aalsti karnevál jövőjéről, de a város döntéshozói előbb léptek.