Az UNESCO és Brüsszel is elítélte a belga antiszemita karnevált

Számos zsidó szervezet mellett az UNESCO és az Európai Bizottság is elítélte azt a nagy felháborodást keltett belgiumi karnevált, ahol a régi antiszemita sztereotípiákra építő bábukat vonultattak fel néhány napja. A rendezvény szerepel a szellemi világörökség listáján.

Ahogy arról korában beszámoltunk, a menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

Zsidókat gyalázó karnevál Belgiumban

A helyi zsidó szervezetek elítélték az Aalst városában megrendezett karnevál régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat felvonultató csoportját.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag elítélték az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet.

„Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is teljesen helytelen módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő”

– mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben. A kultúráért felelős igazgató, Ernesto Ottone Ramirez hangsúlyozta, hogy „a karnevál szabad szellemisége és a véleménynyilvánítási szabadság nem használható fel paravánként gyűlöletkeltő megnyilvánulásokra”.

Az ilyen bántó karikatúrák sértik az UNESCO által vallott értékeket és a szellemi kulturális világörökség alapelveit – tette hozzá.

Az Európai Bizottság is megszólalt az ügyben, élesen elítélve a történteket.

„Egyértelműnek kellene lennie mindenki számára, hogy az ilyen típusú ábrázolás Európa utcáin teljességgel elfogadhatatlan 74 évvel a holokauszt után”

– közölte a brüsszeli testület szóvivője, megfelelő hatósági intézkedéseket sürgetve.

„Határozottan kiállunk az antiszemitizmus minden formája ellen” – mondta.

Christophe D’Haese polgármester azonban úgy vélekedett, hogy nem volt szó rossz szándékról a szervezők részéről, ő pedig nem akar korlátozásokat, ráadásul nem is az ő feladata az ilyen kocsik betiltása.

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.