Törvényesen gyaláz zsidókat a világörökségi karnevál Belgiumban

A belga antidiszkriminációs hatóság szerint nem sértett meg semmilyen törvényt, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel március 3-án egy flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján.

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül. Az esetről a Neokohn is beszámolt.

Zsidókat gyalázó karnevál Belgiumban

A helyi zsidó szervezetek elítélték az Aalst városában megrendezett karnevál régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat felvonultató csoportját.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték  el az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet. „Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is elfogadhatatlan módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő” – mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Az Európai Bizottság és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elítélte a történteket, utóbbi felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben. A belga esélyegyenlőségi és rasszizmus ellenes hatóság (UNIA) azt állapította meg, hogy a kritizált karneváli kocsi nem sértett meg semmiféle törvényt. „Megértjük, hogy egyesek sértve érezték magukat, de nem játszott közre semmiféle rossz szándék” — mondta a szervezet igazgatója a belga hírügynökség jelentése szerint. Az egyenlő bánásmód hatóság ezért nem viszi bíróság elé az ügyet, de közvetíteni akar a város vezetői és a zsidó közösség között.

Az UNESCO és Brüsszel is elítélte a belga antiszemita karnevált

Az ilyen bántó karikatúrák sértik az UNESCO által vallott értékeket és a szellemi, kulturális világörökség alapelveit – közölte az ENSZ-szervezet.

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.