Újabb öt Izrael-ellenes határozatot fogadott el az ENSZ

Ismét a zsidó államot állította pellengérre az Egyesült Nemzetek Közgyűlése kedden. Kisebb meglepetésként szolgált, hogy néhány tagállam változtatva korábbi állásfoglalásán Izrael mellé állt — írja az Új kelet.

Hazánk két határozatot elfogadott, két határozatot nem, egy kérdésben pedig tartózkodott.

Ahogy azt néhány hete megírtuk, az ENSZ összesen húsz Izrael-ellenes határozat szavazásra bocsátását tervezi, melyek közül a zsidó állammal jó diplomáciai kapcsolatokat ápoló Magyarország, valamint a V4-ek is többet megszavaztak.

A szervezet akkor többek között az „emberi jogok eltiprását” és a palesztinokkal szembeni állítólagos „elnyomó intézkedéseket” fájlalta.

Újabb Izraelt elítélő határozatokat fogadott el az ENSZ

A szervezet többek között az „emberi jogok tiprását” és az úgynevezett „elnyomó intézkedéseket” fájlalta a palesztinokkal szemben.

A tendencia valamelyest változni látszik a legfrissebb, december 3-ai határozatok esetében, ahol több ország, köztük európaiak, ezen belül a V4-hez tartozók, úgy döntött, bizonyos kérdésekben mégis Izrael oldalára áll.

A következőképpen alakultak a szavazások az alábbi öt témakörben:

1) „A palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlására létrehozott bizottság” [A/74 /L.14]: 92–13 – 61 arányban magyar ellenszavazattal került elfogadásra. (Magyarország és Csehország ellene szavazott)

2) „A titkárság palesztin jogokkal foglalkozó osztálya” [A / 74 / L.16]: 87–23-54 arányban magyar ellenszavazattal került elfogadásra. (Magyarország ellene szavazott)

Ez volt az első alkalom, hogy Németország, a Cseh Köztársaság, Ausztria, Bulgária, Dánia, Észtország, Görögország, Litvánia, Hollandia, Románia, Szlovákia, Brazília és Kolumbia is az állásfoglalás ellen szavazott. A múltban ezek az országok a szavazáson tartózkodtak. Az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország szokás szerint tartózkodott.

3) „Palesztina kérdésének békés rendezése” [A / 74.L.15]: 147 – 7 – 13 arányban elfogadásra került. (Magyarország megszavazta)

4) „A ENSZ Tájékoztatási Hivatalának Palesztinával kapcsolatos speciális információs programja” [A / 74 / L.17]: 144–8–14 arányban magyar „igen” szavazattal került elfogadásra. (Magyarország megszavazta)

5., „A szíriai Golán” [A / 74 / L.9]: 91–9–65 arányban magyar tartózkodással került elfogadásra. (Magyarország tartózkodott)

„Örülök, hogy ez a jelentős országokat magában foglaló csoport úgy döntött, ma egyértelmű erkölcsi álláspontot képvisel az Izraellel szembeni diszkrimináció ellen az ENSZ-ben” — nyilatkozta Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter.

„Ez fontos lépés az Izraellel szembeni elfogultság elleni hosszú küzdelemben az Egyesült Nemzetek Szervezetében. Különösen figyelemre méltó az Európai Unió számos tagállama szavazatának megváltoztatása, és bízom benne, hogy a többi EU-tagállam is hamarosan átveszi ezt az álláspontot.”

Katz megköszönte továbbá, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Guatemala, Honduras, Magyarország, Mikronézia, a Marshall-szigetek, Nauru és Kiribati ismét nemmel szavaztak a „palesztin jogokkal foglalkozó osztály” határozatra.

A New York-i székhelyű osztály hírhedt az izraeli tisztviselők és az Izraelt támogató aktivisták körében, mint az izraeli politikák szigorú kritikusa. A palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlásáról szóló bizottság feladatát látja el, és nemzetközi konferenciákat szervez, amelyek általában Izrael elítélésére koncentrálnak. Ez a részleg a felelős a Nemzetközi Szolidaritás Napja a Palesztin Néppel november 27-én megtartott éves eseményéért is.

Egyszerűen röhej, amit az ENSZ az antiszemitizmussal művel

Ideje lenne visszatérni John McCain fontos javaslatához: a demokráciák ligájának megalakításához. Seres László publicisztikája.