Iránról és más biztonsági kérdésekről tárgyalt Pompeo Netanjahuval

Iránról és más, Izrael biztonságával összefüggő kérdésekről tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Benjamin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök szerda este Lisszabonban.

Pompeo Twitter-üzenetében újabb „termékeny találkozóként” jellemezte portugáliai  eszmecseréjüket.

„A többi között megvitattuk az Irán  destabilizáló befolyása ellen irányuló erőfeszítéseket, a gazdasági együttműködés fontosságát a regionális partnerekkel és más olyan kérdéseket, amelyek Izrael biztonságával kapcsolatosak”

– írta mikroblogján az amerikai tárcavezető.

Netanjahu hivatala a találkozó előtt közölte, hogy a megbeszélések napirendjén lesz egy közös védelmi szövetség megvitatása, valamint a Jordán-völgyének – az  izraeli kormányfő által szorgalmazott – annektálása, illetve ennek esetleges elismerése Washington által. Erről egyelőre azonban nem kerültek nyilvánosságra részletek.

Védelmi egyezmény megkötésére készül Trump és Netanjahu?

A The Times of Israel úgy értesült, még az izraeli választások előtt egy új paktumról tehet bejelentést a két országvezető. 

Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket.

Az izraeli parlamentnek még a jövő héten van ideje arra, hogy elkerülje az újabb választásokat. Az idén eddig két alkalommal tartottak parlamenti választást Izraelben.

Aviháj Mandelblitt izraeli főügyész hétfőn átadta a Benjamin Netanjahu elleni vádiratot Juli Edelsteinnek, a törvényhozás elnökének. Az ügyvezető miniszterelnököt vesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel és sikkasztással vádolják.

„Vádat emelek három ügyben a miniszterelnök ellen korrupcióért”

Netanjahu „összeesküvésnek” látja a vádemelést, szerinte a rendőrség és az ügyészség összejátszik politikai ellenfeleivel. Nagy Gabriella írása.

„Úgy tűnik az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter jóváhagyásával” – kommentálta a találkozót az Observador című portugál lap.