Bennett: Internetet Iránnak!

Az izraeli ideiglenes védelmi miniszter arra kérte a világ tech szakértőit, hogy segítsenek az iráni tüntetőknek áttörni Irán internetes blokádján. 

Naftali Bennett szombaton feltöltött egy videót a közösségi média oldalaira, amelyben arra kérte a világ tech szakértőit, hogy segítsenek az iráni tüntetőknek – számolt be az i24NEWS.

Naftali Bennett בנט on Twitter: „A special message to help the Iranian people against their repressive regime: קריאה מיוחדת לסייע לעם האיראני אל מול המשטר המדכא שלו: pic.twitter.com/0HI2IQ0EJf / Twitter”

A special message to help the Iranian people against their repressive regime: קריאה מיוחדת לסייע לעם האיראני אל מול המשטר המדכא שלו: pic.twitter.com/0HI2IQ0EJf

„Ez őrülten fog hangzani, de Irán múlthéten lekapcsolta az internetet. Valamennyi hozzáférést már sikerült helyreállítani, de a közösségi oldalak többsége még mindig le van tiltva”

— kezdi Bennett a videóban.

Ezt követően a miniszter arra kéri az IT szakértőket, hogy segítsenek az irániaknak abban, hogy elérhessék a közösségi média felületeket.

A Neokohn is megírta, hogy Iránban november 15-én a kormány üzemanyagár emelést jelentett be, amely hatására tüntetéshullám indult meg.

A demonstrációkat erőszakkal verte le az iráni rendőrség. Az Amnesty International adatai szerint 140 ember halt meg, azonban a tüntetők szerint ez a szám inkább a 400-hoz közelít.

Irán azzal próbálta elzárni a tüntetőket egymástól és a külvilágtól, hogy kihúzta az internetet. Szakértők szerint ez az első alkalom, hogy egy autokrata rezsim ilyet lépett. Az internet 80 millió ember számára napokig elérhetetlen volt és azóta is csak részleges helyreállás történt.

A közel-keleti ország úgy építette ki az infrastruktúráját, hogy az állam teljesen a kezében tartja az ország internetelérését. Ennek ellenére az Egyesült Államok idén több sikeres kiber támadást is végrehajtott az iráni hadsereg ellen.

Trump: Irán azt hiszi, a világ nem veszi észre a tragédiát

Washington már korábban támogatásáról biztosította a tiltakozó akciók résztvevőit.