A Vatikán nem támogatja Amerika izraeli települések melletti kiállását

A római katolikus felekezet nyilatkozata szerint a „legutóbbi döntések” aláássák a régió stabilitását.

Bár szó szerint nem tartalmazza az amerikai külügy legutóbbi bejelentését az izraeli települések ügyében, a szöveg alapján arra adhatott választ szerdán a vatikáni vezetés – írta a The Times of Israel.

Ahogy lapunk beszámolt róla, Mike Pompeo legutóbb hétfőn tett jelentős nyilatkozatot Izrael ügyében:

„Miután alaposan áttanulmányozta a jogi vita mindkét oldalát, a kormány arra jutott, hogy Reagan elnökkel ért egyet az ügyben. Izraeli polgári települések létesítése a Nyugati Parton önmagában nem összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal”.

Mike Pompeo: Nem törvénytelenek a izraeli települések Júdea-Szamáriában

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.

Ám úgy tűnik, a Szentszék nem osztja az amerikai álláspontot. Nyilatkozatában ugyanis az áll, hogy a „legutóbbi döntések növelik az izraeli-palesztin békefolyamatok további aláásásának kockázatát, és az amúgy is törékeny regionális stabilitást” a Közel-Keleten.

A Vatikán szerint még mindig kizárólag a kétállami megoldás jelenthet megoldást ennek az „ősi konfliktusnak” a megoldására.

Továbbá a nyilatkozat szerint kiállnak Izrael joga mellett ahhoz, hogy „békében és biztonságban éljenek a nemzetközi közösség által elismert határokon belül”, de „a palesztin embereket is megilleti ez a jog, amit el kell ismerni, tiszteletben kell tartani és alkalmazni is kell”.