„Elvesztegetett évről” beszélt az izraeli pénzügyminisztérium igazgatója

Elvesztegettt 2019-ről, megbénult izraeli kormányról, aggasztó tendenciákról beszélt a pénzügyminisztérium igazgatója a kneszet gazdasági bizottságának rendkívüli ülésén – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet az MTI szerint.

A költségvetési hiány jelentős növekedése miatt összehívott rendkívüli bizottsági ülésen Saj Babad, a minisztérium igazgatója azt mondta, hogy jelenleg nincs katasztrófa és gazdasági válság, de felhívta a figyelmet a politikai patthelyzet okozta súlyos bajokra.

„2019-ben megbénult a rendszer a kormány hiánya miatt, s ezért lehetetlen megmaradni a költségvetési keretek között”- közölte Babad. „2019 már egy elveszett év. Senki sem számított két választási kampányra, esetleg egy harmadikra is, amely megbénítja a kormány munkáját, és megakadályozza az izraeli gazdaság kiegyensúlyozását és helyreállítását a költségvetési kereteken belül” – magyarázta a hiány jelentős növekedését.

Az esetleges újabb, harmadik választások költsége Saul Meridor, a pénzügyminisztérium költségvetési osztályának vezetője szerint a kieső munkanappal együtt közel 3,3 milliárd sékelt (több, mint kétszázötven milliárd forint) jelenthet.

Ebben az évben 3,6-3,9 százalékos költségvetési hiány várható, de ha hozzászámolják a kormányzat eddig meg nem valósított ígéreteit, az iskolákban a napközi foglalkozások állami támogatását, a fogyatékkal élők megemelt segélyeit, valamint a koalíciós egyezményekben megjelölt pénzeket, akkor a hiány 4,3%-ra nő már a katonai költségvetés szintén várható felemelése nélkül is a szakember szerint.

Az államkincstár felügyelői arra figyelmeztettek, hogy súlyos nehézségek lesznek, ha nem foglalkoznak az eredetileg 2,9 százalékosra tervezett költségvetési hiánnyal.

Meridor azt is elmondta, hogy a bevételek 8 milliárd sékellel (közel 640 milliárd forint) elmaradnak az előzetes várakozástól elsősorban az idei választások előtt meghirdetett adócsökkentés miatt. Kisebb volt a vártnál a lakossági fogyasztás is, és kevesebb új gépjárműt vettek az izraeliek, mint amire számítottak, ami az új autók súlyos adóterhei miatt szintén kiesést okozott.

Izraelben tavaly novemberben hirdettek áprilisra előrehozott új választásokat, és ezért tavaly december, az előző kneszet feloszlatása óta átmeneti kormány vezeti az országot. Az április választások után Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, és szeptemberben ismételt választásokat rendeztek. A szeptemberi voksolás után is elsőként Netanjahut kérte fel Reuven Rivlin államelnök az új kormány megalakítására, de mivel ezúttal sem sikerült maga mellé állítania a képviselők többségét, visszaadta megbízatását.

Ezután az államfő Beni Ganzot, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt vezetőjét bízta meg kormányalakítással, de mindeddig ő sem járt sikerrel.

Ha november 20-ig neki sem sikerül, akkor egy olyan háromhetes időszak következik, amelyben a kneszet bármely képviselője kabinetet alakíthat, ha sikerült megszereznie a 120 honatya közül legalább 61 aláírását. Ha ekkor sem alakul meg az új kabinet, akkor a helyi törvények szerint automatikusan újabb választásokat rendeznek Izraelben a jövő év elején.

Diplomatasztrájk miatt zárva tartanak az izraeli diplomáciai képviseletek

Világszerte zárva tartanak szerdán az izraeli külképviseletek, mert a diplomaták pénzügyi vitában állnak az államkincstárral.