Diplomatasztrájk miatt zárva tartanak az izraeli diplomáciai képviseletek

Világszerte zárva tartanak szerdán az izraeli külképviseletek, mert a diplomaták pénzügyi vitában állnak az államkincstárral — jelentette a Times of Israel című napilap az MTI szerint.

A sztrájkot bejelentő közleményben felhívták a külföldön tartózkodó izraeli állampolgárok figyelmét arra, hogy a külképviseletek a sztrájk idején nem biztosítanak konzuli védelmet, és senki nem léphet be területükre.

A lap szerint a munkabeszüntetésben részt vesznek a katonai attasék is, és ez rossz hatással lehet Izrael katonai együttműködésére más országokkal, beleértve a fegyverexportot.

A sztrájkról az ország külügyminisztériuma, védelmi minisztériuma, valamint a Hisztadrut szakszervezeti szövetség közösen döntött az után, hogy szerintük a kincstár felrúgott egy júliusban kötött megállapodást, és egyebek között arra kötelezné a külföldön szolgálatot teljesítő tisztviselőket, hogy fizessenek vissza több ezer amerikai dollárra rúgó költségtérítést.

Nem ez az első példa a hasonló munkabeszüntetésre: 2011 januárjában a diplomaták sztrájkja miatt meghiúsult Dimitrij Medvegyev orosz elnök izraeli látogatása is. A lap mindazonáltal leszögezi, hogy az ilyen jellegű akciók eddig ritkán értek célt.

A Times of Israel megjegyzi, hogy az elmúlt 20 évben minden izraeli minisztérium költségvetését megduplázták, ez alól csupán a külügy volt kivétel. 2014 novemberében a Hisztadrut megállapodást írt alá a pénzügyminisztériummal az izraeli diplomaták béremeléséről, ám a külképviseletek dolgozói szerint utóbbi nem teljesítette a vállaltakat. A minisztérium pénzügyi helyzetére jellemző, hogy vezetése — mint azt lapunk is megírta — most szeptemberben bejelentette, felfüggeszti több tevékenységét.

Izraelnek 69 nagykövetsége, 23 konzulátusa és öt egyéb diplomáciai képviselete van, köztük az ENSZ-ben.

Megbénult az izraeli diplomácia

A pénzügyminisztérium leállította a külügy finanszírozását, mivel túllépték a pénzügyi keretüket.