Tárgyalóasztalhoz ülne Iránnal az Egyesült Arab Emírségek

A nyári, olajszállítokat és a szaúdi energialétesítményeket érő támadások nyomán fellépő feszültséget deeszkalálnák egy új megállapodással. 

A perzsa országban tárgyalóasztalhoz kellene ülnie a világhatalmakkal és az öbölmenti országokkal, hogy olyan megoldást találjanak, ami feléleszti a gazdaságot, és enyhíti a feszültséget, nyilatkozta az Egyesült Arab Emírségek egyik tisztviselője vasárnap, amiről a The Jerusalem Post számolt be.

A feszültségek tetőfokra hágtak, miután idén nyáron létfontosságú kereskedelmi útvonalon ért támadás számos tankerhajót, az Emírségek partjai közelében is, illetve szaúdi létesítményeken is rajtaütöttek.

Washington az incidensekért Iránt tette felelőssé, míg az tagadta, hogy ő volna a globális energia infrastruktúrát megrongáló akciók mögött.

Meglepő képeket közölt Amerika a szaúdi olajmezők elleni támadás nyomairól

A CNN az első hírekkel ellentétben már nem drónokról számol be a támadás eszközeiként, hanem robotrepülőkről, azaz cirkáló rakétákról.

A csütörtöki napon a perzsa ország kijelentette, újraindította urándúsítási tevékenységét fordói atomlétesítményében, ezzel még messzebb kerülve a világhatalmakkal 2015-ben aláírt atomegyezmény kikötéseitől, amiből az Egyesült Államok kilépett.

„Senkinek nem érdeke a további eszkaláció, és szilárdan meg vagyunk győződve arról, hogy van esély a kollektív diplomácia sikerére,”

— nyilatkozta az Emírségek külügyminisztere, Anwar Gargash, aki figyelmeztetett a háború és egy „nem tökéletes” atomalku közötti „hibás választás” helytelenségére is.

Az Egyesült Államok új szankciókat vetett ki Iránra, amióta kilépett az atomalkuból, hogy „maximális nyomást” gyakoroljon Teheránra.

Gargash szerint az Iránnal folytatott tárgyalásoknak nem csak a nukleáris ügyekkel kell foglalkoznia majd, hanem a ballisztikus rakétaprogramjára, és bábszervezetein keresztüli regionális beavatkozásaira is ki kell térniük. Ez azt is jelenti, hogy a térség országainak is részt kell majd venniük a tárgyalásokban.

Drón- és aknatámadások: forró ősz jön a Perzsa-öbölben

Akár lesz katonai válaszcsapás, akár nem, a helyzet minden bizonnyal tovább mérgesedik. Eperjesi Ildikó elemzése.

Az Egyesült Arab Emírségek, akik Iránt destabilizáló erőnek látják a régióban, támogatták Donald Trump amerikai elnök a persza ország ellen folytatott kampányát, de a támadások után deeszkalációra szólítottak fel.

„Hiszem hogy találunk ösvényt egy Iránnal kötött megállapodáshoz, amelyet minden fél hamarosan el tud majd fogadni. Hosszú út lesz ez, amihez türelemre és bátorságra is szükség lesz,”

— tette hozzá Gargash.

Ebben természetesen a nemzetközi közösség, különösen az USA és az európai uniós országok támogatására számít a regionális országoké mellett.

Washington reméli, hogy szankcióival, mellyel minden iráni olajexportot ellehetetlenít, tárgyalásra kényszerítheti a perzsa országot, egyelőre azonban Ali Hameini Ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője minden tisztviselőjének szigorúan megtiltotta a tárgyalásokon való részvételt, amíg Amerika meg nem szünteti összes szankcióját és vissza nem tér az eredeti atomalkuhoz.