Fellélegezhetünk-e az ISIS-vezér likvidálása után?

A CIA egyik elemzője, Aki Peritz azt mondta, a terrorszervezetnek „megvan a stratégiája arra, miképp folytassa működését”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, vasárnap Donald Trump bejelentette: Szíria északnyugati részén amerikai és szövetséges erők „hatástalanították” Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vezetőjét.

Hétfőre virradóra pedig al-Bagdadi egyik lehetséges utódával, az ISIS „szóvivőjével”, Abu Hasszan al-Muhadzsirral végzett egy légitámadás a szír határnál. A mozgalmi nevén Mazlúm Abdiként vagy Kobániként ismert kurd parancsnok szerint a kurd milícia és az amerikai hírszerzés közösen hajtotta végre a műveletet Muhadzsir ellen, aki a terrorista vezér jobb kezének számított.

Az i24 izraeli lap a The New York Times mellett az amerikaiak hányattatott sorsú kurd szövetségeseinek egyik vezetőjére is hivatkozva azt állítja: a terroristát egy olajtartályban elrejtve próbálták átcsempészni a határon, amikor rakéták végeztek vele.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő egyik tudósítója két kiégett autó roncsát látta és három holttestet a Dzsaráblusz térségében található településen. Arról számolt be, hogy a járműveket légicsapás érte.

Trump: Abu Bakr al-Bagdadi halott

Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette az Iszlám Állam vezetőjének a megölését.

„A tudat, hogy egymás után ilyen fontos ISIS-vezetőket sikerült likvidálni, katonai perspektívából felemelő lehet, azonban a világra nézve igencsak megtévesztő” – emlékeztetnek szakértők, akik szerint a csoport már több alkalommal is bizonyította, hiába vesztett el korábban is hadvezéreket, képes újraszerveződni.

„Bár klisének tűnik, de igaz: a mostani eset sarokba szoríthatja ugyan az ellenséget, de az ideológiájukat nem tudja legyőzni”

fogalmazott a The Times of Israelnek a Trump-adminisztráció korábbi vezető terrorizmuselhárítási szakértője. Chris Costa hozzátette, hogy bár a brutális gyilkosok likvidálásának híre örömteli, „csak halkan és gyorsan” ünnepel, mert „sok más al-Bagdadiról tudni, akik radikalizálódtak már.”

Ezt a vélekedést a Time magazinnak nyilatkozó szakértők is osztják. Az amerikai Nemzeti Terrorelhárító Központ nyugalmazott altábornagya, Michael Nagata szerint al-Bagdadi halála nem egy „katasztrofális veszteség” az ISIS-nek. A CIA egyik elemzője, Aki Peritz pedig azt mondta, a terrorszervezetnek „megvan a stratégiája arra, miképp folytassa működését”.

Abu Bakr al-Bagdadi

Vagyis a szakértők szerint nem feltétlenül a vezető személy a legfontosabb megtartó és fenntartó ereje a terrorszervezetnek.

Ahogy a korábbi években is akadtak új helyettesek, a szervezetet képesnek tartják a megújulásra. Ennek legfőbb oka pedig a nemzetközi kiterjedésük.

Erre egy fenyegetően hatékony globális hálózat utal: az elmúlt években elkövetett több száz merénylet közül olyan tragédiák, mint az orlandói vagy a San Bernardino-i, ahol amerikai civilek tucatjaival végeztek, vagy pl. afrikai, ázsiai szállodarobbantásokat elkövetők esetében bizonyítottan al-Bagdadi nézeteitől feltüzelt gyilkosokról volt szó.

Vagyis hiába szenvedett idén márciusban komoly területi veszteséget Szíriában az ISIS, a szervezetről úgy vélik, hogy már tízezres számban tudtak radikalizálni ideológiájukkal, főleg Irakban és Afganisztánban, de a terrorelhárítók nagy erőkkel próbálják megfékezni a Pakisztánban, Tadzsikisztánben, Iránban vagy éppen Indiában, Bangladesben és Indonéziában szerveződő csoportosulásokat is.

A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy az európai – kiemelten Svédországban tapasztalható – bombatámadások arra is utalhatnak, hogy az „öreg kontinens” sem számíthat biztonságos területnek.

Lassan a svéd hétköznapok részévé válnak a robbantásos támadások

A svéd SVT televízió csatorna esti híradásában már be sem számolt három friss támadásról.

Bár a The New York Times elemzői szerint a következő napokban, hetekben az ISIS vélhetően megnevezi al-Bagdadi utódját, sőt azt is tudni vélik, hogy a — hétvégén kudarcot vallott — védelmi főnöke, Iyad al-Obaidi lehet esélyes a posztra, a civilizált világ ettől még sem megijedni, sem megnyugodni nem fog.

A szervezet ugyanis az utóbbi évtizedben olyan kiterjesztett hálózatra tett szert, hogy szinte biztosan nem fogják abbahagyni fenyegető cselekedeteiket.

Egyik utolsó nyilvánosságnak szánt üzenetében al-Bagdadi kifejezetten arra emlékeztette híveit, hogy a kis bombatámadás is bombatámadás, nem kell csak a nagy pusztításra fókuszálni.

Ráadásul a hivatalos adatok szerint vasárnapig 14-18 ezer emberről tudni, hogy hűséget esküdött az iszlám nevében gyilkosságot — szent háborút — hirdető főideológusnak. További 11 ezer ISIS iránt elkötelezett harcos ül mintegy 30, Szíriában kialakított börtönben. És akkor még nem is beszéltünk arról a 70 ezer határ menti emberről, akik az elmúlt évek szír háborús viszontagságai miatt vesztették el hazájukat, és több ezren vannak közöttük olyanok, akik rokonai-hozzátartozói az ISIS fanatikusainak.

Nem véletlen, hogy magas rangú amerikai vezetők is elismerik: a fővezér likvidálásával nem ért véget a küzdelem az ISIS ellen.

Mike Rogers republikánus politikus is azzal számol, hogy a jövőben „gerillatámadások formájában” várhatóak újabb terrorcselekmények. Chris Costa terrorizmuselhárítási szakértő viszont egy lélektani előnyről szólva optimistább hangot ütött meg:

„Az, hogy Abu Bakr al-Bagdadit likvidáltuk, kihat a morálra – és ez egy nagyon fontos tényre világít rá: az ellenség szökésben van. Képesek vagyunk nyomon követni őket, le tudjuk vadászni őket, és meg is tudjuk semmisíteni is őket.”

A török rendőrség terrorelhárító részlege őrizetbe vett hétfőn Ankarában húsz embert annak gyanújával, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az érintettek mind külföldiek,  nemzetiségüket a hatóságok nem közölték. A gyanúsítottak illegális úton léptek be Törökországba – írta az Anadolu, majd hozzátette: a rendőrség az előállítottakat kiutasítás céljából átadja a bevándorlási hivatalnak.

Az NTV török hírtelevízió emlékeztetett: a razziát egy nappal azután hajtották végre, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, az amerikai különleges erők megölték Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam vezetőjét vasárnapra virradóra Szíria északnyugati részén.