Trump: védje meg más a kurdokat

„Részemről rendben, ha valaki segíteni akar Szíriának megvédeni a kurdokat, legyen az Oroszország, Kína vagy Bonaparte Napóleon. Remélem, jól megy majd nekik, mi 7000 mérföldre vagyunk!”

Elutasította a szíriai kurdok megvédését Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter-áradatában.

Rövid üzeneteiben azt írta, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene szerepet játszania a kurdok megvédelmezésében az Északkelet-Szíriában indított török offenzívával szemben, de Washington üdvözöl bármely államot, amely volt szövetségese segítségére kel.

„Hadd védje meg Szíria és Bassár el-Aszad szíriai elnök a kurdokat, és harcoljon a saját földjéért Törökországgal szemben” – hangsúlyozta az elnök egyik bejegyzésében.

„Részemről rendben, ha valaki segíteni akar Szíriának megvédeni a kurdokat, legyen az Oroszország, Kína vagy Bonaparte Napóleon. Remélem, jól megy majd nekik, mi 7000 mérföldre vagyunk!”

Trump újfent hangsúlyozta azt az álláspontját, hogy a migrációs hullám feltartóztatását szolgáló amerikai-mexikói határon építendő falra kellene összpontosítania, nem pedig a kurdokra Szíriában.

„Miért harcolnánk Szíriáért és Aszadért; azért, hogy az ellenségeink földjét védjük meg?”

— fűzte hozzá Trump.

Donald Trump hétfői Twitter-üzeneteiben azt is állította, hogy az északkelet-szíriai kurd erők szándékosan futni hagyhatják az Iszlám Állam terrorszervezet korábban foglyul ejtett harcosait, hogy így csalogassák vissza az amerikai csapatokat a térségbe.

„A kurdok néhányukat szabadon engedhették, hogy közbeavatkozzunk, de könnyűszerrel elfoghatja őket Törökország vagy azok az európai országok, ahonnan jöttek. Gyorsan kell cselekedniük ehhez. Jönnek a nagy szankciók Törökországgal szemben. Az emberek valóban azt gondolják, hogy háborút kellene vívnunk a NATO-tag Törökországgal? A véget nem érő háborúknak véget kell vetni!”

— hangsúlyozta az amerikai elnök.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek. A térségből a török katonai műveletek megindulása előtt kivonultak az amerikai csapatok, megnyitva az utat a török offenzíva előtt.

Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit, akiket kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam ellen folytatott harcában.

Rejtélyes Twitter-bombát dobott le Trump a törökökre

Az amerikai elnök a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot.