Rejtélyes Twitter-bombát dobott le Trump a törökökre

Az amerikai elnök a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot hétfői Twitter-bejegyzésében.

Az elnök  hangsúlyozta:

„amennyiben Törökország olyan lépést tesz, amelyet  kimagasló és  páratlan bölcsességem alapján megengedhetetlennek ítélek, abban az esetben tönkreteszem és eltörlöm a  török gazdaságot (már korábban is megtettem!)”.

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket Észak-Szíriában, és – ahogyan Stephanie Grisham szóvivőnő fogalmazott – „nem is bonyolódik bele”.  Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről.

Erdogan: az amerikai csapatok elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából a török hadművelet előtt

Washington előzőleg közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.

Törökország  a hét végén csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, országa hadműveleteket indít az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen.

Kérdés, mit jelenthet egy olyan török lépés, ami az elnök haragját kiválthatná, hiszen a Fehér Ház előtte világossá tette: kivonja katonáit az érintett térségből, és nem védi meg a szíriai kurdokat.

A kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője közölte: „Biztosítékokat kaptunk az Amerikai Egyesült Államoktól, hogy nem hagy helyet semmilyen török katonai műveletnek a régió ellen. De a mai (amerikai) nyilatkozat meglepetésként ért, és azt mondhatjuk, hogy hátba szúrással ért fel az SDF számára.”

Török fenyegetés: Európa kiakadt, a kurdok hátba szúrásról beszélnek

Az Egyesült Államok már ki is vonta katonáit két megfigyelőállomásról, és közölte: nem védik meg a szíriai kurdokat.