Aggodalmat okoz a német zsidóság köreiben az AfD népszerűsége

Több német zsidó vezető kellemetlen fejleménynek látja a radikális jobboldali párt növekvő támogatottságát, és türingiai tartományi győzelmét pár héttel a hallei antiszemita ámokfutás után.

A Türingiában Björn Höcke által vezetett bevándorló- és muszlimellenes Alternative für Deutschland pártnak sikerült megdupláznia támogatottságát az előző, 2014-es választásokhoz képest. Ezúttal 23,4%-kos támogatottságával Angela Merkel kancellár pártját, a CDU-t maga mögé utasította a volt kommunista régióban — emlékeztet a The Times of Israel.

Charlotte Knobloch, a müncheni zsidó közösség holokauszt-túlélő vezetője szerint azonban a választási eredmények, és a tény, hogy ilyen erős pozícióba került a párt, azt mutatja, hogy „valami alapvetően kisiklott a politikai rendszerünkben.”

Knobloch hozzátette, „a demokratikus kultúra eróziója folytatódik,” mivel a szavazók annak az AfD-nek a támogatása mellett döntöttek, amely „évek óta készíti elő a terepet a szélsőjobboldali kirekesztésnek és erőszaknak.”

Posztkommunista-konzervatív kormány jön Türingiában?

Teljes a kommunikációs káosz: a CDU szövetségi szinten kizárja, tartományi szinten kész koalíciót kötni a radikális baloldallal.

Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke szintén aggodalmát fejezte ki a fejleményekkel kapcsolatban:

“A német koncentrációs táborok túlélői számára az AfD-szavazók számának drasztikus növekedése egy új, félelmetes jele lehet annak, hogy a németországi szélsőjobboldali trendek és hozzáállás tovább erősödik.”

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke is úgy vélte, hogy az AfD jobboldali radikális párt, türingiai helyi szervezete révén „szélsőjobboldali is”, az pedig, hogy a türingiai választók csaknem negyede erre a pártra szavazott, „sokkal több, mint egy riasztó jel”.

Az AfD sikerét, mely röviddel az október 9-ei hallei antiszemita támadás után következett, széles körben kritikával illették. Az incidens során egy gyaníthatóan neonáci fegyveres megpróbált betörni egy zsinagógába, majd amikor az nem sikerült, lelőtt két járókelőt az utcán.

A támadás után az antiszemitizmus elleni harcért felelős megbízott, Felix Klein is arra a következtetésre jutott, hogy az AfD szította fel azt a zsidóellenes érzületet, ami e borzalmakhoz vezetett.

Jom Kippuri lövöldözés Németországban: két halott

Két áldozatot követelt egy zsinagógai lövöldözés a zsidóság legszentebb napján a kelet-németországi Halle-ban.

Az AfD türingiai vezetője, a párton belül is szélsőségesnek és antiszemitának számító Höcke szintén számos kritikát kapott radikális beszédei miatt, és több politikus kérte a párt vezetőségét, váljon meg tőle.

A 47 éves politikus Berlin holokauszt-emlékművét a „szégyen emlékművének”nevezte, illetve „180 fokos fordulatra” hívott fel a német emlékezési kultúrával kapcsolatban, különös tekintettel a náci rezsim által elkövetett emberiségellenes bűntettekre.

Az AfD a türingiai tartományi választási bizottság hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredménye szerint 259 359 listás szavazatot kapott, a voksok 23,4 százalékát gyűjtötte össze a vasárnapi választáson, így 22 képviselővel a második legnagyobb frakciót alakíthatja meg a volt NDK területén fekvő tartomány törvényhozásában (Landtag).

A párt szintén rendre 20 százalék feletti eredményt ért el és a második helyet szerezte meg szeptember 1-jén, amikor két másik keleti tartományban, Brandenburgban és Szászországban tartottak Landtag-választást.

A párt az ország nyugati részén kevésbé erős, a májusban Brémában tartott tartományi választáson például a szavazatok 6,1 százalékát gyűjtötte össze, országos választói támogatottsága pedig a legutóbbi felmérések szerint a 13-15 százalékos sávban mozog, nem változott számottevő mértékben a legutóbbi, 2017-ben tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért 12,6 százalékhoz képest.

Mennyire antiszemita párt a német AfD?

Kiállnak Izrael mellett, van zsidó tagozatuk, de sokszor kétértelműen fogalmaznak, és vannak Amerika-ellenes antiszemiták is köztük. Krisztina Koenen elemzése.