Izraeli termékek betiltására szólított fel az ENSZ különmegbízottja

MICHAEL LYNK

Michael Lynk az izraeli „telepeken” készült termékek nemzetközi betiltását szorgalmazta, amely szerinte lépés lenne afelé, hogy Izrael „végre” véget vessen Ciszjordánia megszállásának. 

Michael Lynk az Egyesült Nemzetek Szervezetének palesztin területekért felelős különmegbízottja, az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottsága előtt szólalt fel szerdán. Lynk arra biztatta a nemzetközi közösséget, hogy tiltsa be az izraeli telepeken készült termékeket – számolt be a The Times of Israel.

A kanadai Lynk ezenkívül kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra azoknak a cégeknek az adatait, amelyek a „megszállt területeken” üzletelnek.

Lynk szerint a nemzetközi közösségnek kötelessége nyomást gyakorolnia Izraelre, hogy „fejezze be a palesztin terültek megszállását”.

A különleges megbízott már korábban is több, Izraellel kapcsolatos nyilatkozatában érvelt a bojkott mellett, ezeket a zsidó állam felháborodással fogadta.

Az izraeliek bíznak legkevésbé az ENSZ-ben

A magyarok fele pozitívan vélekedik a világszervezetről.

A dokumentum publikálását végül elhalasztották. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa többször késleltette annak a vitatott jelentésnek a kiadását, amely az un. „telepeken” üzleti tevékenységet folytató cégekről készített, és amelyet eredetileg 2017-ben tervezett közzétenni.

Lynket gyakran vádolják Izrael-ellenességgel, hiszen kinevezése előtt többször etnikai tisztogatással, és háborús bűnökkel vádolta meg a zsidó államot.

A The Jerusalem Post újságírója elfogultsággal vádolja az ENSZ különmegbízottat: