Tapsoltak az ENSZ-ben a terroristákat támogató palesztin elnöknek

Új szövetségeseket keres a békéért a Palesztin Hatóság (PA) elnöke, aki utolsó fillérjét is a terroristák családjának adná, és akinek kijelentéseit bátorító tapssal jutalmazták az ENSZ tegnapi közgyűlésén.

Ha mindössze csak egy fillérem lenne, azt is a mártírok, a bebörtönzöttek és a hősök családjainak adnám — mondta tapssal jutalmazott beszédében Mahmud Abbász New Yorkban, a világszervezet közgyűlésén.

A Palesztin Hatóság (PA) elnöke ezzel azt fejezte ki, ami ott eddig is gyakorlat volt: továbbra is meg akarnak emlékezni azokról a fegyveres terroristákról, akik izraeli állampolgárok ellen követtek el gyilkos merényleteket, és továbbra is fizetnek a „mártírok” családtagjainak.

A PA halott gyilkosok emlékét is ápolja: területén mintegy száz közterület és intézmény viseli terroristák nevét.

Kháled Názzál például, aki az észak-izraeli Máálotban 22 gyermeket és 4 felnőttet mészárolt le szintén kiérdemelte ezt az elismerést és tér viseli a nevét Dzseninben. Az izraeli hadsereg egyszer már eltávolította a téren álló emlékművet, de a Máhmud Ábbász vezette PFSZ (Fatah) terrorszervezet visszaállította, és Rámállában is emlékhelyet alakítottak ki a tiszteletére.

Korábban izraeli politikusok kifejtették: nem hajlandóak további anyagi juttatásban részesíteni a palesztinokat, amennyiben azok vezetői — egy gazdasági megállapodás szerint a palesztinoknak jogszerűen járó — izraeli juttatásokból továbbra is olyanoknak adnak pénzt, akik civilek meggyilkolásával vádolt terroristák rokonai.

Izrael levonja a terroristák fizetését a palesztinoknak járó segélyből

42 millió sékelt vonnak meg a Palesztin Hatóságtól.

A palesztinok első számú vezetője ismét élesen bírálta Izraelt, „arrogánsnak és agresszívnak” nevezve a zsidó államot. Elsősorban Benjamin Netanjahu kampányidőszakban tett területszerzési megnyilvánulásával kapcsolatban emelte fel a szavát.

A nemzetközi közösségnek fel kell számolnia az izraeli agressziót és arroganciát

— fogalmazott Abbász, hozzátéve: a Jordán-völgy annektálási tervét teljes mértékben ellenzik, és amennyiben az izraeliek mégis megvalósítanák a Netanjahu által beígérteket, a két fél minden korábbi megállapodása érvényét fogja veszteni.

Abbász nem először fenyegetőzik ilyesmivel: nyáron például ugyanígy bejelentette a kétoldalú szerződések felmondását, mondván,

„Soha nem fogjuk megadni magunkat vagy beleegyezni a megszállás alatti életbe, és nem fogjuk megkötni az ‘évszázad üzletét’, mert Palesztina és az Al-Kudsz (Jeruzsálem – a szerk.) nem eladó vagy alku tárgya, nem ingatlanügyletek. Nem lesz biztonság és stabilitás a régióban és a világban, ha a palesztin nép jogait nem ismerik el teljes mértékben.”

Abbász akkor elítélte, hogy Izrael lebontatta a Jeruzsálem peremén lévő illegálisan felhúzott arab épületeket, mondván ez „a nemzetközi legitimitás és a közöttünk lévő megállapodások megsértése, amit csak csak etnikai tisztogatásként és emberiség elleni bűncselekményként lehet értelmezni”.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az ENSZ közgyűlésén. Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes

„Kezünket mindig kinyújtjuk a béke érdekében. (…) Egy nemzetközi békekonferencia szervezésére szólítok fel, egy olyanra, amely arab és nemzetközi résztvevőkkel zajlik majd” — jelentette ki Abbász, aki hozzátette: Netanjahu három alkalommal is kikosarazta az oroszok békeközvetítői felajánlását.

Hangsúlyozta: a palesztinok nem kérnek olyan tárgyalási folyamatból, ahol mindössze egy ország (történetesen az Egyesült Államok) közvetít Izrael és a palesztinok között.

A palesztin elnök elszólalásában az Egyesült Államokat is kemény szavakkal illette azért, mert tavaly Donald Trump kormánya Jeruzsálemet a zsidó állam hivatalos fővárosának ismerte el.

Jeruzsálem része a muszlimok vallási örökségének, és a palesztin nép örökös fővárosa marad

— nyomatékosította Abbász, aki szerint Amerika „törvénytelen és agresszív” lépésekkel jutott el odáig, hogy nagykövetségét Jeruzsálembe tetette.

Jéghegynek ütközhet az „évszázad béketerve” a Közel-Keleten

Egy amerikai tisztségviselő szerint az izraeli választások teljesen felülírhatják az eddigieket, és meglehet, hogy még idén sem teszik közzé a washingtoni javaslatcsomagot.