Az izraeliek bíznak legkevésbé az ENSZ-ben

Egy új felmérésben résztvevő 32 ország közül Izraelnek van a legrosszabb véleménye az ENSZ munkájáról.

A Pew közvélemény kutatása szerint az izraeliek 65%-a negatívan tekint a világszervezetre és mindössze 31% nyilatkozott róla pozitívan – számolt be a The Times of Israel.

A második helyre érkező Oroszországban a megkérdezettek 42% elégedetlen az ENSZ-el. A magyarok az átlaghoz közel teljesítettek: 50% pozitívan, 20% negatívan, 30% pedig sehogy sem vélekedik az ENSZ munkájáról.

Izrael volt az egyetlen ország, ahol túlnyomóan negatívan nyilatkoztak az emberek. A Fülöp-szigeteki megkérdezettek voltak a leglelkesebb támogatói a nemzetközi szervezetnek.

Az izraeli vezetés már hosszú évtizedek óta panaszkodik az ENSZ elfogultsága miatt. A Közgyűlésben rendszeresen pellengérre állítják, és elítélik Izraelt. A Trump adminisztráció is hasonlóan vélekedik a szervezetről, amely szerintük csak elnyeli az amerikai pénzeket.

Úgysem fogja elhinni, melyik államot ítélte el az ENSZ a „női jogok megsértése” miatt

Talált, Izraelt. Olyan országok is megszavazták, mint Irán, Szaúd-Arábia, Jemen és Pakisztán.

Az ENSZ most igyekszik javítani a képet és kiadtak egy nagy antiszemitizmus jelentést, amely a zsidógyűlöletet „mérgező jelenségnek” nevezi. A dokumentum szerint az antiszemitizmus a fehér felsőbbrendűséget hirdetők és az iszlamisták között terjed.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon megdicsérte a jelentést és kiemelte, hogy a dokumentum szerint a BDS „antiszemitizmusra ösztönöz”, jóllehet ez a kitétel valójában nem szerepel a szövegben.

Amerika ENSZ-nagykövete: „Izrael legjobb barátja leszek”

Kelly Craft pénteki első Biztonsági Tanácsban elmondott hivatalos beszédében előrevetítette, mindig ki fog állni a zsidó állam mellett.

A dokumentum viszont kitér a baloldali antiszemitizmusra is: „egyesek, miközben azt állítják, hogy antirasszista és gyarmatosítás-ellenes nézeteket vallanak, antiszemita narratívákat és kliséket használnak, amikor kifejezik haragjukat az izraeli kormány politikájával és tevékenységével kapcsolatban” – írja a jelentés.

A BDS-el kapcsolatban kétértelmű a szöveg, amely bár megjegyzi, hogy sokan antiszemitának tartják a bojkottmozgalmat, de azt is leírja, hogy a BDS aktivistái „visszautasítják ezt a vádat”.

Idén augusztusban az ENSZ rasszizmus elleni bizottsága, a CERD aggodalmát fejezte ki a palesztin tankönyvekben található antiszemita tartalmak miatt. Ez volt az első alkalom, hogy a bizottság kritikát fogalmazott meg a palesztinok Izraelhez való hozzáállásával kapcsolatban.

Ilyen is van: az ENSZ ezúttal a palesztinokat szólította fel a zsidók elleni uszítás befejezésére

Az ENSZ a Hamász és a Palesztin Hatóság médiáját vizsgálva is antiszemitizmusra bukkant.