Amerika ENSZ-nagykövete: „Izrael legjobb barátja leszek”

Kelly Craft elődjéhez, aki legendás Nikki Haley-hez hasonlóan Izrael elkötelezett támogatója, pénteki első Biztonsági Tanácsban elmondott hivatalos beszédében előrevetítette, mindig ki fog állni a zsidó állam mellett.

AZ ENSZ Biztonsági Tanács havi Közel-Kelet vitáján Amerika nagykövete világossá tette, országa mindig is támogatta Izraelt és jelenleg is ezt teszi, így a jövőben sem kell aggódnia a kicsiny nemzetnek, továbbra is számíthat Amerikára — írja a The Jerusalem Post.

“Izraelnek Kelly Craft lesz a legjobb barátja,”

— jelentette ki a nagykövet.

Kelly Craft Amerika új ENSZ-nagykövete

A legendásan Izrael-barát Nikki Haleyt követi a székben Amerika eddigi kanadai nagykövete.

Danny Danon, Izrael ENSZ küldöttje örömmel üdvözölte, és megköszönte bátorító szavait. Beszédeik után Danon és Craft a Tanácstermen kívül is váltottak néhány szót.

“Az Egyesült Államoknak nincs Izraelnél jobb barátja. Craft nagykövet világossá tette a mai napon, hogy Amerika elkötelezett marad Izrael és a biztonságunk mellett is. Segítségével, együtt tovább küzdhetünk az ENSZ kultúrájának megváltoztatásán.”

Danon beszédében kiemelte az Iránra helyezett nyomás fenntartásának fontosságát is:

„Irán jelenti a legnagyobb veszélyt a régió stabilitására és biztonságára. Iránt meg kell állítani. Nem mosolyokkal vagy kézrázásokkal, hanem gazdasági, politikai, diplomáciai és bármilyen más szükséges nyomásgyakorlással. Felszólítom a tisztelt Tanács tagjait, lépjenek fel az iráni erőszak ellen és gyakoroljanak nagyobb nyomást Iránra.”

Netanjahu megígérte, választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet

Hozzátette, hogy az amerikai béketerv nyilvánosságra hozatala után más, a környéken található zsidó településekkel is hasonló terve van.

Az izraeli nagykövet Benjamin Netanjahu Jordán-völggyel kapcsolatos megjegyzéseivel kapcsolatban kijelentette, míg kíváncsian várják Jordánia véleményét a dologgal kapcsolatban, Izraelnek nincsenek védhető határai a Jordán-völgye feletti ellenőrzés nélkül, a védhető határoktól pedig az egész régió biztonsága függ, hisz nem engedhetik hogy

Irán „Ramallah külvárosából vagy a Júdeai hegyekből hajtsa végre terror stratégiáit kilátással a Ben-Gurion reptérre, Tel-Avivra és Izrael civil és pénzügyi központjára.”