Kelly Craft Amerika új ENSZ-nagykövete

A legendásan Izrael-barát Nikki Haleyt követi a székben a republikánus Craft, aki jelenleg Amerika kanadai nagykövete. Kinevezését „tapasztalanságára” hivatkozva erősen kritizálták a demokraták — írja a The Jerusalem Post.

Az amerikai szenátus a szerdai napon megerősítette, hogy hét hónapos átmeneti időszak után Kelly Craft fogja betölteni az Egyesült Államok képviseletének feladatát az ENSZ-ben. Kinevezését 56-34 arányban szavazták meg a testületben.

Az ENSZ nagyköveti pozíciót hónapokon keresztül átmeneti jelöltek töltötték be, ám Craft neve, mint azt lapunk is megírta, már korábban felmerült.

Craft személye azonnal heves ellenérzéseket váltott ki a demokrata oldalon.

Bob Menendez szenátor, a Külkapcsolati Bizottság vezető demokrata tagja azzal vádolta, hogy hiányzik belőle a poszt betöltéséhez szükséges „komolyság és professzionalizmus.”

Nikki Haley a Siratófalnál

Izraelbe látogatott Nikki Haley. Ő az az amerikai diplomata, akinél talán senki sem tett többet az ENSZ-ben a zsidó állam védelmében.

Craft, egy szénipari vállalat milliárdos vezetőjének felesége korábban azzal borzolta a kedélyeket, hogy röviddel ottavai pozíciójának elfoglalása után egy kanadai televíziónak tett nyilatkozatában kijelentette: a klímaváltozási vita „mindkét oldalának” hisz.

Ennek ellenére később elismerte, a klímaváltozás globális veszély, és ígéretet tett arra, hogy férje pozíciójából fakadó esetleges elfogultsága miatt távol tartja magát a szén felhasználásával kapcsolatos kérdésről szóló minden ENSZ-vitától.

Támogatói kemény tárgyalópartnerként írták le Craftot a Kanada és Mexikó közötti kereskedelmi megállapodásban, akinek sikerült tisztességes munkakapcsolatot kialakítani mind a republikánusokkal, mind a demokratákkal.

Nem lesz könnyű feladat Trump „America First” külpolitikájának megvédése, az ENSZ-el kapcsolatos kritikák közvetítése, illetve a világ diplomatáinak megnyerése az Egyesült Államok politikájának támogatására.

Trump előző ENSZ-nagykövete, Nikki Haley októberben jelentette be lemondását, és év végén hagyta el pozícióját.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon gratulált a frissen megválasztott Craftnak:

„Gratulálok Kelly Craft nagykövetnek, Amerika új képviselőjének az ENSZ-ban. Várom, hogy üdvözölhessem Turtle Bay-ben, és folytassuk a további építkezést Amerika és Izrael nagyszerű közös eredményein.”

Úgysem fogja elhinni, melyik államot ítélte el az ENSZ a „női jogok megsértése” miatt

Talált, Izraelt. Olyan országok is megszavazták, mint Irán, Szaúd-Arábia, Jemen és Pakisztán.