Az ENSZ megint lecsapott Izraelre

Miközben az ENSZ újabb jelentésében vádolja háborús bűncselekménnyel Izraelt, Genfben a világszervezet folyamatos, Izrael-ellenes elfogultsága ellen tiltakoznak a zsidó állam szimpatizánsai.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint Izrael emberiesség elleni, háborús bűncselekményeket követhetett el a Gázai övezet határán. A palesztin menekültek jogait vizsgáló testület az izraeli katonákra vonatkozó bevetési szabályok azonnali módosítását szorgalmazták, hogy minél kevesebb palesztin tüntető haljon meg a jövőben – jelentette az MTI.

A palesztin tiltakozók elleni halálos lövések a legtöbb esetben teljesen indokolatlanok és jogtalanok voltak

– állította az övezet határán zajló erőszakcselekményeket vizsgáló bizottság elnöke, Santiago Canton Genfben.

Ez nem az első eset, hogy az ENSZ Izrael ellen emelte fel a hangját az utóbbi időben. Február végén már ismertettek hasonló tartalmú beszámolót, amely izraeli kormánykörökben nagy felzúdulást keltett. Minderről a Neokohn is beszámolt.

Háborús bűnökkel vádolja Izraelt egy elfogult ENSZ-jelentés

Izrael és az NGO Monitor szerint a jelentés nem bizonyítékokon, hanem prekoncepción alapul.

Senki sem vonhatja kétségbe Izrael jogát az önvédelemhez, illetve kötelességét, hogy megvédje állampolgárait és határait az erőszakos támadásoktól

– közölte Jiszráel Katz ügyvezető külügyminiszter, aki „ellenségesnek, hazugnak és elferdítettnek” nevezte a jelentést.

Az ENSZ bizottsága jelentésében hangsúlyozta: tavaly március vége és december vége között 189 palesztin vesztette életét a Gázai övezet határán zajló megmozdulásokban. A sebesültek száma több mint hatezerre tehető. A nemzetközi jogban a harci tevékenységekben részt nem vevő, közvetlen veszélyt nem jelentő civilek lelövése háborús bűncselekménynek minősül.

Izrael genfi ENSZ-delegációjának tagjai hétfőn ugyanakkor azt mondták, hogy minden egyes végzetes lövés egy helyszíni parancsnok jóváhagyásával dördült el, és csak akkor, ha a célszemély nagy veszélyt jelentett. A küldöttség szerint az állítólagos civil tüntetők közül sokan valójában fegyveres csoportok harcosai voltak.

Az izraeli delegáción kívül Genfben vannak azok is, akik részt veszenek azon a rendezvényen, amely az ENSZ egyoldalúságát és Izrael-ellenes elfogultságát kérdőjelezi meg. Az egyenlő jogokat és bánásmódot követelő UN Watch nevű nemzetközi szervezet 1993 óta működik. Tagjai között olyan ismert emberekkel is mint Garri Kaszparov, világhírű emberjogi aktivista.

A hír érdekessége, hogy az Izrael mellett felszólalók listáján szerepel Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője is.

Ezen a linken lehet követni, ahogy az Izrael ellenes elfogultsággal szemben szervezett programon szónoklatokkal, előadásokkal és kulturális happeninggel próbálják a közvélemény figyelmét felhívni arra, hogy „ami elég, az elég” a zsidó államot érő folyamatos, egyoldalú kritikákból.