Háborús bűnökkel vádolja Izraelt egy elfogult ENSZ-jelentés

Szándékosan lőnek le civileket izraeli katonák a gázai határnál már csaknem egy éve tartó tüntetéseken, ami háborús bűncselekménynek számít. Ezt egy ENSZ-vizsgálóbizottság közölte jelentésében – írja a The Guardian brit lap. Izrael és az NGO Monitor nevű szervezet szerint az ENSZ ismét a palesztinok felé elfogult jelentést készített, amely nem bizonyítékokon, hanem prekoncepción alapul. 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által tavaly felállított vizsgálóbizottság szerint az izraeli katonák 189 embert öltek meg, és több mint 6100-at megsebesítettek éles lőszerrel, az izraeli-gázai határt elválasztó kerítés közelében.

A jelentésben azt írják, az izraeli katonák a palesztin tüntetők mellett újságírókra, egészségügyi dolgozókra, gyerekekre és fogyatékosokra is lőnek. A 189 halott közül 35 volt gyerek, 3 mentős, és 2 újságíró.

A testület azt is elismeri, hogy a tüntetők jelentős erőszakos cselekményeket követnek el, például köveket, Molotov-koktélokat, és több esetben bombákat dobtak a határkerítésre, amelyet az izraeli katonák védenek. Ugyanakkor úgy véli: ezek a cselekmények nem egyenlők katonai műveletekkel, elutasítva az izraeli álláspontot, amely palesztin fegyveres csoportok terrorcselekményének minősíti a határon történteket. Az ENSZ szerint azok civil tüntetések voltak, egyértelmű politikai céllal.

fotó: EPA/MOHAMMED SABER

A vizsgálóbizottság szerint feltételezhető, hogy izraeli katonák olyanokat is megöltek, vagy megsebesítettek, akik közvetlenül nem vettek részt ellenséges támadásokban és nem jelentettek közvetlen fenyegetést.

„Ezek a súlyos emberi jogi és humanitárius jogsértések háborús bűncselekménynek vagy emberiség elleni bűncselekménynek minősülhetnek.”

– olvasható az az ENSZ-szervezet jelentésében.

Jiszrael Katz izraeli ügyvivő külügyminiszter szerint ez egy újabb ellenséges és elferdített ENSZ-jelentés.

„Senki sem kérdőjelezheti meg Izrael önvédelemhez való jogát és kötelességét, hogy megvédje állampolgárait és határát az erőszakos támadásokkal szemben.”

– mondta Katz.

Az izraeli hadsereg közlése szerint katonáik csak támadások és behatolási kísérletek esetén nyitnak tüzet. A tüntetésekben eddig egy izraeli katona vesztette életét és négyen megsebesültek.

Az NGO Monitor nevű szervezet szerint az ENSZ vizsgálóbizottsága a jelentés elkészítésekor alapvetően palesztin forrásokra támaszkodott, beleértve a Hamaszt, és más fegyveres csoportokat.

Az elsősorban az izraeli-palesztin konfliktusban érintett civil szervezeteket vizsgáló csoport azt mondja: az vizsgálóbizottság a szakmai szabályokat figyelmen kívül hagyva dolgozott, előre meghatározta a ténybeli és jogi következtetéseket, és azokhoz keresett bizonyítékokat.

A jelentésbe szinte egy az egyben átemeltek adatokat palesztin kötődésű szervezetektől, például a meghalt gyerekek számát és névsorát illetően – írja az NGO Monitor.

A szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy azt a Hamasz is elismerte korábban, hogy a halottak többsége hozzájuk tartozott. Ahogy más terrorcsoportok fegyveresei is aktívan részt vettek a tüntetéseken. Például az Iszlám Dzsihád nevű szervezet. Egyik lelőtt tagjuk még csak 16 éves volt, az NGO Monitor szerint ez is jól mutatja, hogy a palesztin terrorcsoportok gyerekeket is felhasználnak céljaik eléréséhez.