Orosz rendőrök érkeztek a szíriai biztonsági zónába

A tegnapi Putyin-Erdogán megállapodás alapján a katonai rendőrök a kurd milicisták kivonását fogják segíteni a biztonsági zónából – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közleménye szerint a katonai rendőrök a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) katonáinak és fegyverzetének a török-szíriai határtól 30 kilométernyire történő kivonását fogják segíteni.

Moszkva előzőleg figyelmeztette a kurd fegyvereseket, hogy további harcokra számíthatnak a török hadsereggel, ha nem teljesítik a kivonásukról kedden Szocsiban megkötött orosz-török memorandumot. Ez utóbbi szerint október 23. déltől kezdve 150 óra áll a kurd milícia rendelkezésére, hogy kivonuljon az Ankara által kialakítani szándékozott határ menti biztonsági övezetből.

Az orosz védelmi tárca közben arról számolt be, hogy a szíriai kormány 15 ellenőrző pontot állít fel a szíriai-török határon. Az Interfax orosz hírügynökség által idézett közlemény szerint a megfigyelőállások felállítása szintén része a keddi orosz-török megállapodásnak.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A török fellépés elől sok ezer kurd menekült el. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles „biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.

Leállt a török offenzíva Szíriában

A török védelmi miniszter szerint a kurd milicisták kivonulása után nincs szükség további hadműveletekre a biztonsági zónában.

Kedden Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök arról állapodott meg, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból – beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is.

A csaknem hét órán át tartó tárgyalást követő sajtótájékoztatón a két ország külügyminisztere ismertette a felek közös memorandumát, amely szerint a kurdoknak az evakuációt és fegyvereik visszavonását szerda déltől kezdődően 150 órán belül kell végrehajtaniuk. A szíriai-török határhoz a török katonai műveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, amelyek a memorandum szerint segíteni fogják a kurdok kivonulását.

Ezt követően a szíriai határ mentén 10 kilométer szélességben kialakítandó biztonsági sávban orosz és török alakulatok közösen fognak járőrözni, Kamisli város kivételével. A felek megállapodtak abban, hogy 32 kilométer mélységben fenntartják a status quót a Béke Forrása hadművelet jelenlegi térségében Tell-Abjad és Rász el-Ain között.

Erdogán véget vetne a vérontásnak

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a török társadalom 75,6 százaléka támogatja a katonai beavatkozást.

A tízpontos közös memorandum értelmében Moszkva és Ankara közös mechanizmust hoz létre a megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére. A dokumentum egyúttal hangsúlyozta az 1998-ban megkötött adanai török-szíriai határőrizeti megállapodás fontosságát, valamint azt, hogy a felek elkötelezettjei maradnak az asztanai rendezési folyamat folytatásának és támogatni fogják az alkotmányozó bizottság munkáját.

A közös sajtótájékoztatón mindkét elnök síkraszállt Szíria politikai egysége és területi sértetlensége, valamint Törökország biztonsága mellett. Folytatják a harcot a terrorizmus minden megnyilvánulása ellen – hangoztatták.

Putyin, aki sorsdöntőnek nevezte a megállapodást, tárgyalásokat sürgetett Damaszkusz és a kurdok között. Megerősítette, hogy október 29-én és 30-án Genfben megtartja első ülését a szíriai alkotmányozó bizottság. Hangot adott annak a véleményének, hogy a szeparatista érzelmeket kívülről szítják Szíriában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Oroszország és Törökország a szíriai rendezés ügyében nem támaszkodik az Egyesült Államok „változékony és ellentmondásos” álláspontjára. Megismételte, hogy Moszkva szerint az amerikaiak vezette koalíció törvényellenesen tartózkodik szíriai területen, s reményét fejezte ki, hogy annak egyes tagjai immár készek lesznek az együttműködésre a szíriai kormánnyal.

Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy Moszkva becslései szerint a török hadművelet alatt a kurdok által őrzött börtönökből mintegy ötszázan szökhettek meg, köztük terroristák. Mint mondta, intézkedések történtek a kézre kerítésük érdekében.