Leállt a török offenzíva Szíriában

A kurd milicisták kivonulása után nincs szükség további hadműveletekre a biztonsági zónában – emelte ki a török védelmi miniszter szerdán Ankarában.

Hulusi Akar közleményében tudatta: miután az Egyesült Államok megerősítette, hogy a szíriai kurd fegyveresek az ötnapos tűzszünet lejárta előtt visszavonultak a Törökország által szorgalmazott északkelet-szíriai biztonsági övezetből, „ebben a szakaszban” nincs szükség folytatni a megkezdett offenzívát a jelenlegi hadműveleti területen kívül.

Háború a kurdok ellen: mire lesz elég a 120 óra tűzszünet?

Az EU szkeptikus, Amerika bizakodó. A törökök csak akkor állítják le az offenzívát, ha a „terrorista elemek” elhagyták a térséget.

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka a kivonulásról kedden értesítette Mike Pence amerikai alelnököt, aki múlt csütörtökön tető alá hozta a tűzszüneti megállapodást Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni mozgalmi néven ismert SDF-parancsnok szerint csapatai teljesítették a megállapodásból fakadó minden kötelezettségüket. A török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tartott.

A korábbi órákban még nem lehetett tudni, hogy a török hadművelet felfüggesztése az offenzíva tartós leállítását eredményezi-e. Redur Halil, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet szóvivője akkor még úgy vélekedett, hogy Törökország a kivonulás dacára folytatja támadásait, de már a kialakítandó biztonsági övezet peremén túl.