Háború a kurdok ellen: mire lesz elég a 120 óra tűzszünet?

Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött – jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában, miután Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett.

Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) észak-szíriai kurd milícia visszavonását 32 kilométerre a szíriai-török határról.

„A török fél 120 órára szünetelteti a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet, hogy lehetővé tegye az YPG-nek a kivonulást a biztonsági övezetből” – mondta Pence, hangsúlyozva, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását.

Mint mondta, az Egyesült Államok már kapcsolatba lépett a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezettel, amelynek gerincét az YPG adja, s – mint mondta – a kurd milíciák már meg is kezdték a kivonulást a térségből. Hozzátette: az Erdogannal kötött alku értelmében Törökország nem fog katonai műveletet indítani a szíriai-török határon található Kobane városa ellen sem.

Pence hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Törökország elkötelezte magát arra, hogy békés úton talál megoldást a török határ mentén tervezett biztonsági övezet létrehozására.

Kurd beszámolók szerint eddig legalább 200 áldozata van a török inváziónak, köztük számos gyerek

A kurdok Bassár al-Aszad szír elnökhöz fordultak segítségért. Többszázan a szomszédos Irakba menekültek, a térséget elhagyta az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet is.

Az amerikai alelnök közölte azt is, hogy Washington nem fog újabb szankciókat elrendelni Törökországgal szemben, amint életbe lép a tűzszünet, s a török katonai hadművelet leállítását követően eltörli a már foganatosított büntetőintézkedéseket. Donald Trump elnök úgy döntött, visszavonja a gazdasági büntetőintézkedéseket”, amint a hadműveletnek vége – tette hozzá Pence.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter külön tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor leszögezte: nem tűzszünetről van szó, mindössze felfüggesztik a hadműveletet. „Csak akkor állítjuk le az offenzívát, ha a terrorista elemek elhagyták a térséget” – hangsúlyozta.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy tűzszünet csak legitim felek között jöhet létre, Ankara viszont terroristának tartja a kurd milíciákat. Hozzátette: a megállapodás értelmében a kurd harcosoknak be kell szolgáltatniuk nehézfegyvereiket, a határon lévő hadállásaikat pedig meg kell semmisíteniük.

A találkozót követően közzétett közös amerikai-török nyilatkozat szerint a biztonsági övezet fenntartását a török hadsereg fogja ellátni. Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta: „Törökországnak pontosan azt sikerült elérnie, amit akart a találkozón.”

„Törökországnak fel kell hagynia mindenfajta katonai tevékenységgel Szíriában, amely további szenvedést okoz a civil lakosságnak és jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Európa biztonságára” – állapítja meg az Európai Tanács zárónyilatkozata, amely nagyon óvatosan fogalmaz az offenzíva ötnapos felfüggesztésének török bejelentését illetően.

„Az Európai Tanács tudomásul veszi az Egyesült Államok és Törökország bejelentését a katonai műveletek szüneteltetésére vonatkozóan” – írták.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, „nagyszerű hírek érkeztek Törökországból”. „Köszönöm, Erdogan! Életek millióit sikerült megmenteni!” – fűzte hozzá.

A szíriai kurdok „hihetetlenül boldogok ezzel a megoldással” – hangoztatta Trump egy texasi beszédében. „Ez a megoldás ugyanis (…) őszintén szólva megmentette az életüket” – fűzte hozzá.

Erdoganról szólva Trump azt mondta: „Nem akármilyen vezető, kemény, erős férfi, és a helyes dolgot cselekedte”. Egyben jelezte, hogy novemberben fogadja Erdogant Washingtonban a korábbi terveknek megfelelően.

Aldar Hszelil befolyásos kurd politikus az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva üdvözölte a harci cselekmények végét. Egyben kijelentette: a kurd milíciák be fogják tartani a tűzszünetet, de megvédik magukat, ha támadás érné őket. Hszelil szerint Erdogan 32 kilométer mélyen meg akarja szállni Szíria területét, de a kurdok ezt már korábban is elutasították.

Az SDF parancsnoka időközben a Ronahi TV kurd televízió műsorában kijelentette: tiszteletben fogja tartani a tűzszüneti megállapodást. A parancsnok szerint ez a megállapodás csak a kezdet, de Ankara nem fogja tudni megvalósítani általa céljait. Hozzátette: az egyezség csak a Rász el-Ain és Tell-Abjad telelpülések között húzódó határszakaszra vonatkozik.

Pence amerikai alelnököt fogadja Erdogan török elnök az ankarai államfõi palotában. Fotó: MTI/AP

Mint arról beszámoltunk, a török offenzíva miatt a kurdok Bassár al-Aszad szír elnökhöz és Moszkvához fordultak segítségért. Többszázan a szomszédos Irakba menekültek. A lépés nyomán a szír és az orosz haderő járművei olyan falvakba érkeztek, melyeket korábban amerikaiak védtek.

Butaina Saabán, Bassár el-Aszad szíriai elnök tanácsadója szerint a megállapodás nagyon homályos, s a damaszkuszi vezetés nem fogadhatja el egy az iraki Kurdisztán félautonóm régióhoz hasonló térség kialakulását Szíriában.

António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölt minden erőfeszítést, amely a helyzet feszültségmentesítését és a civillakosság védelmét szolgálja a térségben.

Jelentések szerint a török offenzívának eddig 218 civil áldozata van, köztük 18 gyermek és több, mint 650 sérültről érkezett hír.

Erdogan a nap folyamán több mint négy órán át tárgyalt a Pence vezette amerikai küldöttséggel. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és a kurd erők között Északkelet-Szíriában.

Trump a török gazdaságra „megsemmisítő hatású” szankciókat helyezett kilátásba szerdán a már elrendelt büntetőintézkedéseken túl arra az esetre, ha nem lesz sikeres az amerikai küldöttség tárgyalása a török fővárosban.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az SDF gerincét adó YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von.

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá szíriai területen mintegy 30 kilométeres mélységben biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Oroszország az Amerika által hagyott űr betöltésével szilárdítaná hatalombróker szerepét Szíriában

A kurdok kétségbeesésükben az orosz támogatást élvező Aszaddal állapodtak meg, hogy védelmet biztosítson számukra a török erőkkel szemben.