Kurd beszámolók szerint eddig legalább 200 áldozata van a török inváziónak, köztük számos gyerek

A kurdok Bassár al-Aszad szír elnökhöz fordultak segítségért. Többszázan a szomszédos Irakba menekültek, a térséget elhagyta az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet is – számol be az Israel Hayom izraeli hírportál.

Jelentések szerint a török offenzívának eddig 218 civil áldozata van, köztük 18 gyermek és több, mint 650 sérültről érkezett hír.

Kurd menekült kislány Észak-Kelet Szíriában

Miután a kurdok a szír elnökhöz és Oroszországhoz fordultak segítségért, a szír és az orosz haderő járművei olyan falvakba érkeztek, melyeket korábban amerikaiak védtek.

„Hova is mehetnénk innen?”

– kérdezi Omar Boose Hose menekült, aki Ras al-Ayn-beli otthonát volt kénytelen elhagyni.

„Törökországba nem mehetünk, mert az az ellenségünk. De ellenségünk a másik oldal, a szír vezetés is. Hova menjünk? A kurdoknak nem maradt hely sehol”.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet kedden bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét a környéken és személyzetét kimenekíti Észak-Kelet Szíriából.

„Teljesen kiszámíthatatlan a helyzet és szervezetünk nem tudja tovább ellátni feladatát”

– áll a jelentésben, amely világossá teszi:

„a harcok miatt így nem tudjuk garantálni munkatársaink biztonságát”.

Más segélyszervezetek munkája is ellehetetlenülni látszik, miután a háborús zóna mozgásával nehezen elérhető az a több százezer ember, aki segítségre szorul.

A térségből korábban már körülbelül 160 ezer ember menekült el és 1,6 millió ember szorul humanitárius segítségre.

Sonia Khush, a Save the Children segélyszervezet vezetője elmondta, hogy menekülttáboruk szinte teljesen kiürült, mert a háborús zóna eltolódása miatt a legtöbben deli irányba menekültek, hiszen ott fogyóban az Iszlám Állam támogatottsága.

Asszád kormányerői kormányellenes lázadókkal vállvetve harcolnak a törökbarát lázadók ellen

Oroszország nem hagyja valódi összeütközés kialakulását Szíria és Törökország között, mert abban – mint mondta – senki sem érdekelt.