„Sarlatán tűzszünet” – most akkor kivonulnak a törökök, vagy nem?

A Fehér Ház szóvivője szerint a tűzszünethez még idő kell. Vezető demokrata politikusok ugyanakkor élesen támadták a megállapodást, mondván, kárt okoz az Egyesült Államok hitelességének.

A Demokrata Párt két vezető politikusa, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője újságírók előtt „sarlatán tűzszünetnek” minősítette a csütörtökön bejelentett megállapodást. Szerintük Törökország semmit sem adott, miközben Donald Trump amerikai elnök „mindent megadott” Erdogan török államfőnek.

Pelosi és Schumer úgy vélte, hogy a tűzszüneti egyezség kárt okoz az Egyesült Államok hitelességének, és az Iszlám Állam terrorszervezet elfogott terroristáit Törökország és a szíriai kormányzat kezére adja, ez pedig szerintük veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

Az Egyesült Államok és szövetségesei „megérdemlik az okos, erős és egészséges vezetést Washingtontól” fogalmazott Pelosi és Schumer.

Háború a kurdok ellen: mire lesz elég a 120 óra tűzszünet?

Az EU szkeptikus, Amerika bizakodó. A törökök csak akkor állítják le az offenzívát, ha a „terrorista elemek” elhagyták a térséget.

A két vezető demokrata politikus arra reagált, hogy az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött csütörtökön.

„A török fél 120 órára szünetelteti a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet, hogy lehetővé tegye az YPG-nek a kivonulást a biztonsági övezetből” –

mondta Pence, hangsúlyozva, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását. A tűzszünet ellenére újabb harcokról érkeztek hírek a térségből.

A folytatódó harcokról Erdogan pénteken újságíróknak azt állította:

„nincs szó összecsapásokról” Északkelet-Szíriában. „Ne higgyünk az álhíreknek” – fogalmazott az elnök a török védelmi minisztériumtól kapott információkra hivatkozva.

Bár Mike Pence csütörtökön azt mondta, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását, Erdogan pénteken azt közölte, hogy a megállapodás értelmében a már a térségben tartózkodó török biztonsági erők nem hagyják el a területet.

Donald Trump elnök pénteken – miután telefonon egyeztetett Erdogan török államfővel – a Fehér Házban újságíróknak azt fejtegette, hogy Ankara visszatért a tűzszüneti megállapodáshoz. Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat szükség esetén „nagyon erőteljes szankciókat” hoz Törökország ellen. A jelenlegi szíriai helyzetet „nagyon törékenynek minősítette.

A Fehér Ház szóvivője előtte kijelentette: a szíriai tűzszünet életbe léptetéséhez idő kell. Stephanie Grisham hangoztatta: a tűzszünet megkötéséről folytatott tárgyaláson az amerikai delegáció „sikeres volt”. Ugyanakkor a közel-keleti országban ennek ellenére folyó hadműveletekről feltett kérdésekre elhárította a választ.

Tetemrehívásra készül Macron, Merkel és Johnson

A török elnök időközben sajátságos fenyegetőzéssel jelentkezett.