Tetemrehívásra készül Macron, Merkel és Johnson

A Brüsszelben tanácskozó európai csúcsvezetők Erdogan személyes számonkérésére készülnek a kurd-kérdés miatt. A török elnök időközben sajátságos fenyegetőzéssel jelentkezett. 

A francia elnök, Emmanuel Macron egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy”őrültség” volt Törökország északkelet-szíriai katonai offenzívája.

Az I24News hírportál tudósítása szerint Macron arról számolt be a nyilvánosság előtt, hogy a következő hetekben, vélhetően Londonban, a decemberi NATO-tanácskozáson fogják számonkérni Erdoganon azt, hogy a török csapatok miért indítottak támadásokat szíriai területeken kurdok ellen.

Az elnök szerint  a négyoldalú találkozón Angela Merkel német kancellár és Boris Johnson brit kormányfő is ott lesz Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában.

Emmanuel Macron és Boris Johnson Párizsban. Fotó: MTI/EPA

Napok óta ismert, hogy az EU néhány meghatározó politikusa és vezető tisztségviselője nem ugyanazt gondolják az amerikaiak által közvetített fegyverszünettel kapcsolatban. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyenesen azt mondta:

A helyzet elég egyértelmű: ez a „tűzszünet” nem az, amire számítottunk. Valójában nem is tűzszünet, hanem a kurdok számára egy kapitulációs követelmény.

Mindeközben a török elnök a sajtónyilvánosságot felhasználva üzent a világnak ugyancsak pénteken.

Erdogan hangsúlyozta: folytatódik a hadművelet Északkelet-Szíriában, ha nem teljesülnek a tűzszünet feltételei.

Isztambulban külföldi újságírók előtt felszólalva úgy fogalmazott: ha az Egyesült Államok nem tartja be ígéreteit az ötnapos tűzszünet végéig, abban az esetben „az offenzíva sokkal határozottabb formában, pontosan onnan folytatódik majd tovább, ahol abbamaradt, és még abban a percben, amikor a 120 óra lejár”.

A török államfő hangsúlyozta: amennyiben Washington teljesíti vállalásait, megoldódik az Ankara által tervezett északkelet-szíriai biztonsági övezet ügye. Hozzátette: nem áll szándékukban Szíriában maradni, de a török hadsereg jelenleg nem távozik a területről, mert szükség van rá a térség biztonságához.

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a török elnök azt is mondta, hogy országa 12 megfigyelőpontot akar kialakítani Északkelet-Szíriában a tervezett biztonsági övezeten belül. Továbbá kitért arra is, hogy 195 dzsihadistát elfogtak abból a nagyjából 750-ből, akiket kurd milicisták szerinte szabadon engedtek a börtönökből.

A kurdok a napokban azonban arról tájékoztattak, hogy a mintegy 800, iszlamistákkal kapcsolatban álló fogva tartott – köztük sok nő és gyerek – a török hadsereg ágyúzása következtében megszökött az Ajn Ísza városnál lévő táborból.

Háború a kurdok ellen: mire lesz elég a 120 óra tűzszünet?

Az EU szkeptikus, Amerika bizakodó. A törökök csak akkor állítják le az offenzívát, ha a „terrorista elemek” elhagyták a térséget.