Németországi zsidó újságíró: semmi meglepő nincs a zsinagógai támadásban

„A meglepődés az utolsó érzés, amit mi, németországi zsidók éreztünk a borzalmas támadást követően” — írja Dana Regev Németországban élő izraeli riporter a JTA felületén megjelent véleménycikkében.

Mint arról lapunk is beszámolt, Jom Kippurkor a németországi Halléban egy szélsőjobboldali merénylő két nem-zsidót ölt meg, miután nem sikerült betörnie a helyi zsinagóga ajtaján.

Angela Merkel „megdöbbenésének” adott hangot, hogy megtörténhetett a támadás, ám mint Regev írja, „a meglepődés az utolsó érzés, amit mi, németországi zsidók éreztünk a borzalmas támadást követően”. „Voltaképpen csak idő kérdése volt, mielőtt a német szélsőjobboldal figyelmét a németek és a nyugati világ »valódi ellenségei«, a zsidók ellen fordítja”.

A német média által az elkövetőként megnevezettt Stephan Balliet arról beszélt a támadásról közölt felvétele során, hogy „a zsidók minden bajnak az oka”, és a holokausztot is tagadta.

Regev szerint néhányan a zsidó közösségben „azt képzelték, hogy az európai szélsőjobboldalt a 2015-ös migrációs hullám foglalkoztatja”, és egyesek még ünnepelték is a szélsőségek megerősödését.

A szerző készséggel elismeri, hogy igenis probléma a muszlimok által elkövetett antiszemita támadások jelensége: mint idézi, a hónap elején egy arab férfi akart késsel bemenni egy berlini zsinagógába, ám szerencsére feltartóztatták.

Regev azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a bevándorlás és az antiszemita atrocitások mellett megnőtt az idegenellenes támadások száma is, nevezetesen 20%-kal.

A szerző szerint a szélsőjobboldal nem csupán a muszlimokra gondol, amikor azt mondja, hogy „az idegeneknek nincsen helyük Németországban”. Példaként idézte a 2018 augusztusi esetet, amikor német neonácik megtámadtak egy zsidó éttermet Chemntizben, köveket dobáltak, és azt kiabálták, hogy „húzzatok Németországból disznó zsidók!”

„Mint a hallei események bizonyítják, a sötét erők ma is erősek” — írja Regev.

A szerző felhívja a figyelmet, hogy ma közel 13 ezer aktív szélsőjobboldali szélsőséges van Németországban, akik felfegyverzik magukat a további erőszakos támadások tervével. Mint utal rá, egyesek szerint a rendőrségbe és a hadseregbe is beszivárgohatnak.

„Aki pedig azt hiszi, hogy a zsidókat valahogy nem érintik az erőszakos bűncselekmények [a szélsőjobboldal] részéről Németországban, szembe kell nézzenek a kegyetlen valósággal: a szélsőjobb továbbra is gyűlöl minket” — zárja cikkét az újságíró.

Beismerte, hogy zsidókat akart ölni Jom Kippurkor

Beismerő vallomást tett a két ember halálával járó hallei lövöldözés gyanúsítottja. Az ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket.