Liberman mentőövet dobna a zátonyra futott pártoknak

A Jiszráel Beitenu vezetője kézbe veszi a dolgokat, ha Jom Kippurig nem jut dűlőre a Likud és a Kék-Fehér.

A gyakran királybuktató-királycsinálóként is emlegetett Avigdor Liberman pártjának szerdai bejelentése szerint saját ajánlattal fognak előállni abban az esetben, ha Beni Ganz és Benjamin Netanjahu nem lesz képes megegyezni a szeptember 17-i választások után kialakult helyzetben.

„Egy esetleges újabb választás az utolsó dolog, amire az országnak szüksége lenne”

— jelentette ki a Jiszráel Beitenu közleményében.

„Muszáj találnunk egy észszerű megoldást, és magunk mögött hagyni minden személyes megfontolást, valamint félre kell tennünk az egónkat is”

— mondta párttársainak Liberman a The Times of Israel értesülései szerint.

„Ha Jom Kippurig [azaz jövő kedd estig] nincs áttörés, a Jiszráel Beitenu saját ajánlattal áll elő a két párt [a Likud és a Kék-fehér] számára.

Izraeli választás: Királycsináló szeretne lenni a királybuktató

Egyelőre senki nem kér Liberman „Let’s make Israel normal again” szlogenjéből.

Ahogy lapunk korábban is megírta, a szeptember 17-i, idén már második előrehozott választások nyomán megkezdődött tárgyalások a kormánypárt közleménye szerint eddig „nagy csalódást” keltettek a Likudban.

48 órán belül eldől, van-e Netanjahunak jövője

A miniszterelnök egy „utolsó erőfeszítést” akar még tenni egy egységkormány létrehozására, utána visszaadja megbízását.

Ma reggel adtunk hírt róla, hogy a szerdai egyeztetést Ganz lemondta, így Netanjahu körül elfogyott a levegő, és most mindenki azt várja, hogy az előzetes információknak megfelelően tényleg visszadja-e a kormányalakítás mandátumát Rivlin kezébe, vagy tovább húzza az időt. Ráadásul van más problémája is.

Ganz faképnél hagyta Netanjahut

A Likud ragaszkodik ahhoz, hogy nem önálló pártként tárgyal, hanem csakis az általa megteremtett jobboldali-vallásos blokk nevében – s ez komoly kompromisszumot igényelt a volna a vallás és az állam kapcsolatának számos kérdésében.

Liberman már vasárnap is figyelmeztetést adott ki Netanjahu és Ganz számára, amikor azt mondta:

a közvélemény sosem fog nekik megbocsátani, ha egy egységkormány létrehozásának elmulasztása miatt kevesebb, mint egy éven belül harmadik alkalommal is választásokat kell kiírni Izraelben.