Cáfolja az ausztrál kormányfő, hogy Trump nyomást gyakorolt volna rá

A The New York Times a héten Scott Morrisonnal próbálta kompromittálni az amerikai elnököt az impeachment eljárással összefüggésben.

Rövid és tartalmatlan volt az ausztrál kormányfő szerint az a szeptemberi telefonbeszélgetés, amelyet Donald Trump amerikai elnökkel folytatott a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásával kapcsolatban indított nyomozás kiinduló pontjainak vizsgálatáról.

Scott Morrison a Sky News ausztrál hírtelevíziónak szerdán elmondta: Ausztrália már májusban, az amerikai vizsgálat bejelentése után elkötelezte magát amellett, hogy segíti ebben a washingtoni igazságügyi tárca munkáját. A szeptember elején lezajlott telefonbeszélgetés során Trump nem kért semmilyen „szívességet”.

Kilövési engedély Trumpra, síri csend Bidenről

Biden nem kért, nem udvariasan nyomást gyakorolt, mint most Trump, hanem zsarolva követelt, sikerrel. Seres László publicisztikája.

Nagyon rövid társalgás volt, nem olyan, amelyben nyomásgyakorlás történt volna – idézte fel az ausztrál miniszterelnök. Elmondása szerint az amerikai elnök azért hívta fel, hogy megtudja, az amerikai ügyészség kivel vehetné fel a kapcsolatot az ausztrál kormányon belül, és ebben Morrison örömmel segített, hiszen ez olyan ügy, amelyben Ausztrália már elkötelezte magát.

A The New York Times című amerikai napilap a héten arról írt, hogy a szóban forgó telefonbeszélgetés során Trump arra kérte Morrisont, támogassa a William Barr igazságügyi miniszter által az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2016-os tevékenységének feltárására indított vizsgálatokat, amelyektől a washingtoni kormányzat „azt reméli, hiteltelenítheti a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozást vizsgáló amerikai hírszerző ügynökségeket”.

Megbuktatni Trumpot, bármi áron?

A demokraták úgy döntöttek, hogy mindent feltesznek egy lapra. Hajdú Tímea háttér összefoglalója.

A Robert Mueller különleges ügyész és a róla elnevezett bizottság által lefolytatott csaknem két évig tartó nyomozás – a 2016-os elnökválasztásba történt, feltételezett orosz beavatkozás, valamint a Donald Trump kampánystábjának munkatársai és oroszok közti esetleges összejátszás ügyében – részben Alexander Downer volt ausztrál külügyminiszter hatására indult meg. 2016-ban George Papadopoulos, Trump kampánystábjának egyik tagja, állítólag azt mondta Downernek, aki akkor Ausztrália londoni nagykövete volt, hogy Oroszország Hillary Clintonra nézve terhelő információk birtokában van. Ennek a beszélgetésnek – amelynek megtörténtét Papadopoulos egyébként tagadja – a részleteit továbbították az FBI-nak.

Scott Morrison elmondta: Ausztrália nem indít vizsgálatot a Downer és Papadopoulos közötti állítólagos találkozó ügyében, erre nem is kérte fel senki.

Moszkva tagadja, hogy beavatkozott volna az amerikai elnökválasztásba.