Gyilkosok a fedélzeten: súlyos vádak a migránsmentő hajó kapitánya ellen

Német lapok beszámolói szerint kínzással, nemi erőszakkal, sőt gyilkossággal is gyanúsítható az a három férfi, akik a Sea-Watch 3 civil hajón jöhettek be Olaszországba.

Nagy a valószínűsége, hogy a Sea-Watch 3 civil migránsmentő hajón jött Olaszországba az a három férfi is, akit az olasz hatóságok a minap vettek őrizetbe. A vád szerint a három gyanúsított migránsokat kínzott, erőszakolt meg, sőt ölt meg líbiai menekülttáborokban.

A Sea-Watch szóvivője, Ruben Neugebauer nem tudta kizárni, hogy valóban a Carola Rackete kapitány által irányított hajón jöttek be Európába a gyanúsítottak. „Erről semmilyen biztos információnk nincs” — jelentette ki Neugebauer, megerősítve, hogy a civil segélyszervezetek nagyon sokszor alapvető információknak sincsenek birtokában arról, kiket is szállítanak az európai partokra.

„Nem tudjuk átvilágítani, kik ezek az emberek. Útlevelek nélkül jönnek” — ismerte be Neugebauer, aki szerint elképzelhető, hogy épp azok is a hajókon tartózkodhatnak, akik elől a migránsok elmenekülnek.

A mostani ügy úgy pattant ki, hogy a Sea-Watch 3 után Olaszországba érkező Alex nevű hajó utasai közül többen felismerni vélték korábbi kínzóikat a három férfiben. Az olasz rendőrség szeptember közepén kiadott közleménye szerint a gyanúsítottak Líbiában módszeresen kínozták és borzalmaknak tették ki áldozataikat, például rájuk lőttek, botokkal verték és elektrosokkal gyötörték őket.

A Carola Rackete által irányított Sea-Watch 3 mentőhajó

A három férfi, Mohammed C., Hameda A. és Mahmoud A. június 29-én érkezett Olaszországba, pont aznap, amikor a Sea-Watch 3, negyven illegális migránssal a fedélzetén, engedély nélkül kikötött Lampedusán. A hatóságok – már a tanúvallomások alapján is – abból indulnak ki, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.

A hajó kapitánynőjét, Carola Racketét akkor azonnal őrizetbe vették, miután nemcsak az olasz hatóságok tiltása ellenére kötött ki a szigeten, de majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség egyik hajójának is.

Az illetékes vizsgálóbíró azonban néhány napra rá szabadlábra helyezte, elvetve az ügyészségi vizsgálat megállapításait, miszerint a kapitány ellenállást tanúsított olasz katonai hajóval szemben, amelyet majdnem elsüllyesztett. Matteo Salvini olasz belügyminiszter több közleményben és közösségi oldalain közölt videófelvételen szégyennek nevezte Carola Rackete szabadlábra helyezését.

Racketét azóta is hősként és embermentőként ünneplik Európában, rendszeresen szerepel német talkshowkban, és felszólalt a német klímavédelmi mozgalmak tüntetésein is. A 31 éves civil hajóskapitány utóbb több nyilatkozatában is kifejtette: „humanitárius okokból” nemcsak a líbiai migránsokat kellene Németországnak befogadnia, de a világ klímamenekültjeit is.

Az ok szerinte az, hogy végső soron Európa állítja elő ezekben az országokban azokat a problémákat, amelyek miatt az emberek menekülni kényszerülnek.

Kétséges embermentők: a Sea-Watch 3 hősi mítoszáról

A hajó kapitánya most megmentette 40 ember életét, de óriási kockázatnak tette ki mindazok életét, akik majd ezután ülnek be a kis gumicsónakjaikba. Seres László publicisztikája.

A Sea-Watch 3 botránya óta Rómában olyan új törvényeket fogadtak el, amelyek alapján a hatóságok az elkobozott, illegális menekülteket importáló civil hajókat eladhatják vagy meg is semmisíthetik. Az új törvények az olaszországi partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását is lehetővé teszik.

A jogszabály hangsúlyozza, hogy a civil hajók az illegális bevándorlást pártolják. A migránsokkal olasz parton kikötő NGO-hajó kapitányát — a korábbi intézkedésekhez képest szigorúbban — 150 ezertől egy millió euróig terjedő közigazgatási szankcióval sújthatják.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) azonban aggodalmát fejezte ki az új törvények miatt, amiért szerintük a pénzbüntetések és egyéb szankciók ellehetetlenítik a privát tengeri mentést, épp egy olyan időszakban, amikor az európai államok visszavonultak eme feladat ellátásától.

„Az NGO-k (nem kormányzati civil szervezetek – a szerk.) döntő szerepet játszanak a menekültek és migránsok életének megmentésében, akik azért indultak veszélyes útjukra, hogy átérjenek Európába” — jelentette ki a szervezet, amely szerint az olaszok ezzel kriminalizálják a humanitárius munkát.

A klímamenekülteket is Európába hozná a Sea-Watch 3 kapitánya

Carola Rackete ellen Olaszországban továbbra is eljárás van folyamatban, de még nem tudni, hogy a bíróság mikor dönt az ügyészség indítványáról.