A klímamenekülteket is Európába hozná a Sea-Watch 3 kapitánya

A civil menekülthajója által kiváltott botrány után egy hónappal Carola Rackete egy német tévéműsorban megerősítette: nemcsak Líbiából kéne annyi migránst Európába hozni, amennyit csak lehet.

A Neokohn is beszámolt arról a nemzetközi botrányról, amit a holland zászló alatt futó német Sea-Watch 3 mentőhajó okozott azzal, hogy negyven afrikai migránssal a fedélzetén egyszerűen befutott a szicíliai Lampedusa kikötőjébe, figyelmen kívül hagyva az olasz tiltásokat és figyelmeztetéseket.

A hajó kapitánynőjét, a német Carola Racketét előbb őrizetbe vették, ám az illetékes vizsgálóbíró szabadlábra helyezte, elvetve az ügyészségi vizsgálat megállapításait, miszerint a kapitány ellenállást tanúsított olasz katonai hajóval szemben, amelyet majdnem elsüllyesztett.

Rackete most, egy hónapra rá egy német tévéműsorban megismételte, amit előtte Bild című napilapnak adott interjújában javasolt: humanitárius okokból szerinte nemcsak a líbiai migránsokat kellene Németországnak befogadnia, de a világ klímamenekültjeit is. Az ok szerinte az, hogy végső soron Európa állítja elő ezekben az országokban azokat a problémákat, amelyek miatt az emberek menekülni kényszerülnek.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy érti-e azt a kritikát, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, Rackete annyit mondott: „nem, tulajdonképpen nem.”

A hajó kapitánynője ellen Olaszországban továbbra is eljárás van folyamatban, de még nem tudni, hogy a bíróság mikor dönt az ügyészség indítványáról. Rackete július közepén hagyta el Olaszországot. A műsor idején Berlinben tartózkodott, onnan ismét ismeretlen helyre távozott.

Olaszország bekeményít: új kikötők után nézhetnek a migránsmentő civilek

Ahogy az olasz sajtó fogalmazott, az újabb migrációs jogszabályok „szuperhatalmat” adnak a belügyminiszter Salvininek.

Az sem világos, hogy a Sea-Watch visszakaphatja-e valaha az olasz hatóságok által elkobozott hajóját. Rómában ugyanis, mint arról szintén beszámoltunk, olyan új törvényeket fogadtak el, amelyek alapján a hatóságok az elkobozott, illegális menekülteket importáló civil hajókat eladhatják vagy meg is semmisíthetik.

Az új törvények az olaszországi partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását is lehetővé teszik.

A jogszabály hangsúlyozza, hogy a civil hajók az illegális bevándorlást pártolják. A migránsokkal olasz parton kikötő NGO-hajó kapitányát — a korábbi intézkedésekhez képest szigorúbban — 150 ezertől egy millió euróig terjedő közigazgatási szankcióval sújthatják.

Közben az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet Ocean Viking nevű hajója újabb 80 migránst vett fedélzetére. Twitter-üzenetében a szervezet azt írta, hogy a gumicsónakban utazó migránsok – köztük öt nő és négy gyerek – elgyötörtek voltak. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: Matteo Salvini olasz belügyminiszter arra készül, hogy írásban tiltja meg az Ocean Viking belépését olasz felségvizekre.

Ide kapcsolódik az a hír is, hogy az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kijelentette:

az Európai Unióban nem a Bizottság, hanem elsődlegesen a tagállamok feladata a humanitárius segítségnyújtás, az életek megmentése és az, hogy sürgősen megoldást találjanak a tengeren kimentett emberek sorsát illetően, beleértve a menekültek tisztességes elosztását is.

Annika Breidthardt hozzátette, hogy az uniós bizottság nem is kapott felkérést ilyen megoldás kezdeményezésére egyetlen tagállamtól sem.

A Carola Rackete által irányított Sea-Watch 3 mentőhajó

Ennek ellenére David Sassoli, az Európai Parlament (EP) új elnökének csütörtöki levelével egyetértve az Európai Bizottság azt kéri a tagállamoktól, hogy mutassanak szolidaritást, és mihamarabb találjanak megoldást a hajókon rekedtek számára. Sassoli a Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet hajóján rekedt migránsok EU-tagállamok közti elosztását sürgette.

Sassoli arra kérte az Európai Bizottságot, hogy szervezze meg az azonnali segítségnyújtást a Földközi-tengeren egy hete veszteglő hajó által kimentett migránsok számára, valamint vállaljon szerepet a menekültek „tisztességes elosztásában”.

A hajó a líbiai partok közelében fedélzetére vett 121 menedékkérővel továbbra is kikötési engedélyre vár. Információk szerint harminc gyermek és két csecsemő is van a hajón, amely a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől nem messze várakozik.

Frontex: még évtizedekig tartani fog a migrációs nyomás

Megtízszerezi létszámát az uniós határvédelmi szervezet, rövidesen Afrikában is fellépnek az irreguláris migráció ellen.