Tévés talkshow-t bojkottál a szélsőséges képviselő

Rashida Tlaib nem tudja elfogadni, hogy az HBO ismert műsorvezetője, Bill Maher szóba hozta a zsidók elüldözését arab országokból.

Ismét hallatott magáról Rashida Tlaib: a szélsőbaloldali, Izrael-ellenes demokrata párti kongresszusi képviselő az ismert komikus-műsorvezető „Real Time with Bill Maher” című műsorát pécézte ki magának, és a műsor bojkottjára szólított fel – írja a Jüdische Rundschau.

Bill Maher bűne az, hogy – egyébként Donald Trumpot is rendszeresen, élesen bíráló – műsorában még augusztus elején szarkasztikus megjegyezéseket tett az Izrael-ellenes BDS-mozgalomra („bullshit purity test„), amelynek pedig Tlaib lelkes támogatója.

Amint kint, úgy bent

Ki nyert azzal, hogy Rashida Tlaib és Ilhan Omar végül nem jutottak el Izraelbe? Réti János írása.

Maher ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy korábban hány zsidót űztek el az arab államokból, hangsúlyozta, hogy az amerikai média valamiért nemigen említi ezt a tényt, és idézett több BDS-aktivistától, akik megkérdőjelezték Izrael létjogosultságát és „pénzsóvárnak” nevezték a zsidókat. A műsorvezető beidézte Tlaib harcostársát, Ilhan Omart, aki korábban kijelentette, hogy a zsidó állam „hipnotizálja” a világot.

A német zsidó lap szerint Tlaib azért szólított fel a műsor bojkottjára, mert tudja, hogy az ott kimondott tények igazak, és ez aláássa az Izrael veszélyességéről vallott narratíváját.

Mint arról többször beszámoltunk, Tlaib „apartheid-államnak” tartja Izraelt, és támogatja az antiszemita, a zsidó államot elszigetelni akaró BDS-kampányt. Tlaib és Omar augusztus közepén ellátogatott volna Izraelbe, pontosabban csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálembe, de Izrael – valószínűleg nem függetlenül Donald Trump kérésétől – kitiltotta őket.

Tlaib később lehetőséget kapott arra, hogy humanitárius okokból, ciszjordániai beteg nagyanyja meglátogatása céljából, belépjen Izrael területére, ezt viszont ő utasította vissza.

Az USA nácibojkottjával kelt a BDS védelmére Rashida Tlaib

De hiába, a Képviselőház elsöprő többséggel, 398-17 arányban megszavazta azt a határozatot, amely elítélte az Izrael ellehetetlenítésén iparkodó BDS mozgalmat