Valahol Ciszjordániában egy idős, beteg nagymama hiába várja amerikai unokáját

Bár az izraeli belügyminiszternek egy nappal ezelőtt még azt írta, ez lehet az „utolsó alkalom” idős nagyanyja meglátogatására, most mégis visszautasította a megadott vízumot. 

Újabb fordulat a két amerikai demokrata párti képviselőnő kitiltási ügyében: miután a palesztin származású Rashida Tlaib tegnap kérvényt nyújtott be az izraeli belügyminisztériumnak, hogy meglátogathassa Ciszjordániában élő nagymamáját, Izrael humanitárius okokból ezt engedélyezte.

Most azonban Tlaib bejelentette, meggondolta magát, mivel az Izraeli kormány „rasszista”, és arra használta nagymamája iránti szeretetét, hogy „elhallgattassa őt” és ne szólhasson az „igazságról.” Tlaib maga írta kérvényében, hogy teljesíti Izrael feltételeit, és nem reklámozza a BDS-mozgalmat, ha beengedik.

Most viszont az amerikai kongresszus alsóházi képviselője a Twitteren azt írta: „nem hajolok meg (Izrael) elnyomó és rasszista politikája előtt”.

Meglátogatandó nagyanyjára utalva leszögezte: „ő nem akarja, hogy engem elhallgattassanak és bűnözőként kezeljenek (…) Úgy döntötten, hogy ilyen elnyomó körülmények között történő  meglátogatása ellentmond mindennek, amiben hiszek, ellentmond a rasszizmus, az elnyomás és az igazságtalanság elleni harcnak”.

Waleed Shahid on Twitter: „Statement from @RashidaTlaib: „My family and I have cried together throughout this ordeal…It is with their strength and heart that I reiterate I am a duly elected United States Congresswoman and I will not allow the Israeli government to humiliate me and my family.” pic.twitter.com/EBlxbiU03h / Twitter”

Statement from @RashidaTlaib: „My family and I have cried together throughout this ordeal…It is with their strength and heart that I reiterate I am a duly elected United States Congresswoman and I will not allow the Israeli government to humiliate me and my family.” pic.twitter.com/EBlxbiU03h

A visszautasítás azért váratlan, mert a képviselő saját maga kérvényezte a látogatást. Az izraeli belügyminiszternek címzett levélben megígérte, hogy minden korlátozást vállal, csak adják meg a lehetőséget, hogy talán utoljára meglátogathassa a nagymamáját.

Oren Liebermann on Twitter: „The letter Rep. Rashida Tlaib sent to Israeli Interior Minister Ayreh Deri requesting a visit to her family in the West Bank, in which she promises to „respect any restrictions” and „not promote boycotts against Israel during my visit.” pic.twitter.com/2HUjAkYMaY / Twitter”

The letter Rep. Rashida Tlaib sent to Israeli Interior Minister Ayreh Deri requesting a visit to her family in the West Bank, in which she promises to „respect any restrictions” and „not promote boycotts against Israel during my visit.” pic.twitter.com/2HUjAkYMaY

Visszautasító levelében Tlaib ecseteli, mennyire szeretett volna fügét szedni a nagymamájával, de ha az izraeli kormány feltételei mellett látogatná meg az olyan megalázó lenne, hogy az összetörné a nagymamája szívét.

Arije Deri belügyminiszter a következőt reagálta a bejelentésre:

„Jóváhagytam ezt a humanitárius kérést, de úgy tűnik, hogy ez csak egy provokáció volt, amelynek célja, hogy rossz fényben tüntesse fel Izraelt. Izrael iránti gyűlölete nagyobb, mint a nagyanyja iránti szeretet.”

Mint arról beszámoltunk, az izraeli kormány csütörtökön jelentette be, hogy megtagadja a beutazási vízumot két amerikai demokrata párti képviselőnőtől: a szélsőségesen baloldali, Izrael-ellenes Rashida Tlaibtól és Ilhan Omar minnesotai politikustól. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a döntés bejelentésekor arra hivatkozott, hogy a két demokrata párti politikus a tervek szerint csakis a palesztin területekre és Kelet-Jeruzsálembe látogatott volna, provokatív céllal.

Péntek reggel azonban Jeruzsálemben bejelentették, hogy a Tlaibra vonatkozó tiltást humanitárius okokból megváltoztatták, így a képviselőnő meglátogathatja Ciszjordániában élő rokonait.

Rachida Tlaib és Ilhan Omar a tavaly ősszel tartott félidős választásokon került be az amerikai szövetségi törvényhozásba a Demokrata Párt jelöltjeként. Mindketten muszlim vallásúak és a BDS-mozgalom hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt a palesztin területek „megszállása” miatt. A Detroitban született Rachida Tlaibnak ma is élnek rokonai a palesztin területeken.

Jól tette-e Izrael, hogy kitiltotta a két szélsőséges képviselőt?

Ez most végre egy olyan PR-csata lehetett volna, amit Izrael nyer meg. Seres László publicisztikája.