Mégis Netanjahu futhat neki először a kormányalakításnak?

Mivel Beni Ganz mögül kihátrált az arab blokk egy része, szívesen átengedné a lehetőséget, hogy először Netanjahu próbáljon meg kormánykoalíciót összehozni.

Továbbra is fennáll Izraelben a kérdés: a múlt heti választásokat követően vajon melyik párt vezetője lesz képes koalíciót alkotni? A miniszterelnöki megbízáshoz Reuven Rivlin izraeli elnök vasárnap kezdte meg az öt legnagyobb párt meghallgatását, és hétfőn tovább folytatódik a következő vezető személyére vonatkozó javaslatok összegyűjtése.

Az izraeli elnök várhatóan a hét második felében vagy jövő héten nevezi meg az új megbízott elnök személyét.

Nem meglepő módon az ortodox Sasz és a Likud egyaránt Benjamin Netanjahu mögé állt, míg az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Beitenu (Hazánk Izrael) sem őt, sem Beni Ganzot nem támogatta. A Kék-Fehér Párt és az Egyesült Lista tagjai ugyan kiállnak Ganz mellett, az izraeli média értesülései szerint a baloldal képes lenne elsőbbséget adni Netanjahunak — abban reménykedve, hogy ezáltal előnyösebb pozíciót szerezhet meg magának.

Sziszifuszi egyeztetési folyamat indult Izrael következő kormányáról

Reuven Rivlin izraeli elnök kijelentette, a Kék és Fehér illetve a Likud is kell egy működőképes koalíció létrehozásához. Beni Ganz pártja nincs az egységkormány ellen, de Netanjahuból nem kérnek.

Az ugyanis egyelőre világosan látszik, hogy a Kék-Fehérek első nekifutásra nem lennének képesek koalíciót alkotni — hiszen a legfrissebb hírek szerint az arab pártok közül a Balad kihátrált Beni Ganz mögül, és az Egyesült Listából is csak 10 képviselő támogatja a Kék és Fehér elnököt, így jelenleg Netanjahunak nagyobb esélye van a kormányalakításra. Ugyanakkor Benjamin Netanjahu sincs könnyű helyzetben, és

Ganz abban bízik, hogy ha másodikként kerülne rá sor a koalícióalkotásban, jobb esélyekkel indulna — hiszen akkor már a harmadik választás veszélye is fennállna, amit mindenki szeretne elkerülni.

Az izraeli elnök feladata, hogy az ország élére kinevezze azt a személyt, aki Izrael miniszterelnökeként megalakítja a következő — a Knesszet többségének támogatását is élvező — kormányt. A kiválasztott vezetőnek 28 nap áll rendelkezésére a bizalom megnyeréséhez és az új koalíció létrehozásához. Az elnök ezt az időszakot akár 14 nappal meghosszabbíthatja.

Ha a kijelölt személy nem jár sikerrel, a második legesélyesebb vezetőre kerül a sor.

Amennyiben a második jelölt kudarcot vall, akkor új választásokat kell kiírni — kivéve, ha a 120 képviselő egyik tagjának sikerül 61 törvényhozó támogatását megszereznie.

Hitlerezésig fajult a pártok harca Izraelben

A mérleg nyelve szerepét betöltő Liberman nemet mondott Ganznak, és nem ragaszkodik a kormányra kerüléshez.