Arab pártvezér Rivlinnek: „ez a föld a miénk”

Ahmed Tibi, az Egyesült (Arab) Lista párt vezetője a kormányalakítási konzultációk során az izraeli államfőnek leszögezte: „nem bevándorlók vagyunk, itt születtünk, mi vagyunk az őslakosok.”

Tibi vasárnap Beni Ganzot javasolta miniszterelnöknek Reuven Rivlinnel folytatott megbeszélések során. Jichák Rabin óta nem volt példa arra, hogy arab párt zsidó miniszterelnököt támogatott volna. A jelenlegi döntés hátterében a Netanjahu elmozdításának érdekében tett erőfeszítések állnak — írja az Arutz7.

A legfrissebb hírek szerint az arab pártok közül a Balad kihátrált Beni Ganz mögül, és az Egyesült Listából is csak 10 képviselő támogatja a Kék és Fehér elnököt, így jelenleg Netanjahunak nagyobb esélye van a kormányalakításra.

Ganzot akarják miniszterelnöknek az izraeli arabok

Az Egyesült (Arab) Lista vasárnap este történelmet írt azzal, hogy vezetőjük Reuven Rivlin államfőnek a Kék és Fehér párt fejét, Beni Ganzot ajánlotta az ország vezetőjének.

„Az embereinknek elegük van a kirekesztésből, delegitimációból, amit nem csak utcai pánkok, hanem egy olyan vezető is képvisel, aki szisztematikusan uszított egy egész társadalmi réteg ellen, kivéve bennünket a polgári legitimáció köréből, mintha mi lennénk az ellenség.”

— állította Tibi.

A képviselő emellett az arab erőszakot igazolni próbálta azzal, hogy az csupán önvédelem, mivel „a vérünk nem olcsó” és bár sokan azt gondolják „hogy Izrael hátsó udvara vagyunk,” de valójában „nem vendégek vagyunk, hanem a miénk ez a föld. Nem lakosok vagyunk csak az országban, nem bevándoroltunk ide, ide születtünk, mi vagyunk az őslakosok, és az őslakosok bíztak meg azzal, hogy változást hozzunk.”