Hitlerezésig fajult a pártok harca Izraelben

Cáfolta Avigdor Liberman, a Jiszráel Beitenu (Hazánk Izrael) párt elnöke, hogy megegyezett volna a keddi választásokon a legtöbb szavazatot kapott Kék és fehér párt vezetőjével, Beni Ganzzal a koalícióról – írja a The Times of Israel.

Egy izraeli tévécsatorna jelentette be, hogy Ganz és Liberman megegyezett a koalícióról. A Jiszráél Beitenu elnöke ezt a Facebookon cáfolta, mondván, a megállapodás nem létezik, nem ragaszkodnak a kormányzáshoz, ellenzéki pozícióval is megelégednek.

Liberman azt is írta, hogy a választások óta nem beszélt sem Netanjahuval, sem Ganzzal, és nem is tervezi azt vasárnapig, amikor Reuven Rivlin államfővel találkozik, a többi párt vezetőjéhez hasonlóan. Neki mondja majd el, kit javasol arra, hogy az elnök felkérje kormányalakításra.

A Jiszráél Beitenu párt elnöke szerint az izraeli arab pártok Egyesült Listájának a vártnál több, 13 mandátuma Netanjahunak köszönhető, a szavazóhelyiségek korábbi kamerás megfigyelési botránya miatt.

A baloldali arab Egyesült Listát vezető Ahmed Tibi is úgy véli, a miniszterelnök próbálkozása a kis pártok elnyomására és démonizálására ellentétes hatást váltott ki.

Liberman üzenetében azt is megemlítette: örül annak, hogy az ultraortodox pártok visszavettek az ellene irányuló támadásokból és már nem nevezik Hitlernek.

A pártelnök viszont nem mutatta jelét annak, hogy engedett volna határozott szekuláris álláspontjából az állam és egyház kapcsolata vonatkozásában.

„Útelágazáshoz érkeztünk, dönteni kell a két megközelítés között. Nem kompromisszumra, hanem döntésre van szükség”

– fogalmazott Liberman.

„Királycsináló” Liberman: „az egység az egyetlen járható út”

Avigdor Liberman egyetlen esélyt lát a kormányalakításra: egy egységkormány felállítását a Likud, a Kék és Fehér és az Izrael a Hazánk pártok részvételével.

A keddi választáson, a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján a Beni Ganz ex-vezérkari főnök vezette Kék-Fehér lett a legnagyobb párt 33 mandátummal, míg a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud 31 mandátumot szerzett.

A Ganz vezette centrum-baloldal és az arab pártok 57 széket, míg a Netanjahu vezette jobboldal 55 széket kapott. Avigdor Liberman Jiszráel Beitenu pártja 8 mandátumot kapott, így az ő döntésén múlhat, ki alakítja meg az új izraeli kormányt.

Mint megírtuk, Reuven Rivlin izraeli elnök vasárnap kezdi meg a konzultációkat az újonnan megválasztott Knesszet-frakciókkal. Rivlin feladata kinevezni a kedden megválasztott 120 képviselő egyikét Izrael következő miniszterelnökének. A kijelölt törvényhozónak ezután össze kell állítania egy koalíciót a Knesszet-tagok többségének támogatásával.

Az elnök először meghallgatja a pártok javaslatait a miniszterelnök személyére vonatkozóan, majd találkozni fog az ajánlott jelöltekkel. A folyamat várhatóan két napot vesz majd igénybe.

Rivlin korábban ígéretet tett, hogy meg fog tenni mindent, ami a hatalmában áll, hogy megakadályozza egy újabb, harmadik, választás kiírását.

Ganz maga vezetné az egységkormányt

A Kék és-Fehér vezetője „széles, liberális” koalíciót sürgetett.