Ganz maga vezetné az egységkormányt

A Kék és-Fehér vezetője „széles, liberális” koalíciót sürgetett.

Ben Ganz csütörtökön elutasította a mostani miniszterelnök javaslatát egy egységkormány létrehozásáról, amely magában foglalja az összes vallásos jobboldali pártot. Ezzel kinyilvánította az elkötelezettségét amellett, hogy ő legyen a következő koalíció miniszterelnöke, és ne Benjamin Netanjahu, egyúttal jelezte, hogy vallási kérdésekben is elkötelezett a liberális politikák iránt.

A mai napon korábban, miután a jobboldali vallásos blokk valamennyi pártjának vezetői aláírták azt a dokumentumot, amelyben vállalták, hogy Netanjahut ajánlják a következő miniszterelnöknek, egyszersmind ígértet tettek arra, hogy egységesen lépnek be a koalícióba, a miniszterelnök arra szólította fel Ganzot, hogy csatlakozzon egy olyan kormányhoz, amely magában foglalja ezeket a pártokat. Ezzel nyomást gyakorolt rá, azt célozva, hogy hagyjon fel a Likuddal közös „világi” egységkormány iránti igényével.

Egy csütörtök délutáni frakcióülésen Ganz válaszolt a javaslatra:

„A nemzet szavazni ment és egyértelmű döntést hozott – az egységet választotta. A Kék-Fehér nyert a választásokon, a Kék-Fehér a legnagyobb párt. Egy általam vezetett, széles egységkormányt szándékozom létrehozni, amely tükrözné az emberek választását és a nyilvánosság felé tett alapvető ígéreteinket és prioritásainkat egyaránt”.

Netanjahu ajánlatára a következőképpen reagált: „Nem engedünk semmiféle kényszerítésnek. Egy egységkormány létrehozásához az ember nem politikai blokkokkal és kavarással kezd neki, hanem komolysággal és felelősségvállalással”.