„Királycsináló” Liberman: „az egység az egyetlen járható út”

Avigdor Liberman egyetlen esélyt lát a kormányalakításra: egy egységkormány felállítását a Likud, a Kék és Fehér és az Izrael a Hazánk pártok részvételével.

Az izraeli választási bizottság a szavazatok körülbelül 30%-ának feldolgozásánál a 12-es csatorna „nem hivatalos eredmények” ismeretére hivatkozva a következő előrejelzést tette közzé: Beni Ganz Kék és Fehér baloldali-centrista formációja és Benjamin Netanjahu jelenlegi kormánypártja, a jobboldali Likud fej fej mellett vannak (32-31), míg az arab Egyesült Lista 12 mandátummal a harmadik legnépszerűbb párt, amit negyedikként követ 9-9 mandátummal az ultraortodox Sasz, és Avigdor Liberman, a királycsináló pártja az Izrael a hazánk — írja a The Jerusalem Post.

A Post infografikái szerint a következő kormánykoalíciók felállása lehetséges:

No Title

No Description

Liberman megígérte, nem engedi meg, hogy életképes kormánykoalíció alakításának hiányában harmadik választást írjanak ki a zsidó államban, de azt is leszögezte, nem vesztegeti az időt hosszas alkudozgatással.

Be is jelentette hát követeléseit — szekuláris kívánságlistájában szerepel az ultra-ortodox zsidók sorkötelezettsége, a sábáti közlekedés és kereskedés engedélyezése, haredi oktatási standardok meghatározása és már intézkedések — és tervei szerint egyetlen pártvezetővel sem tárgyal, amíg el nem fogadják feltételeit — áll a The Times of Israel összeállításában.

Enyhített azonban a jobboldal irányában használt hangnemén, „politikai riválisként, nem ellenségként” utalva az ortodox zsidó pártokra, illetve hajlandóságot mutatva, hogy egy Benjamin Netanjahu által vezetett kormányban foglaljon helyet.

Az arab pártokkal való összefogást „abszurd ötletnek nevezte.”

“Ne vesztegessük az időnket. Az egyetlen lehetséges úton kell végigmennünk, amilyen gyorsan csak lehetséges” — jelentette ki Liberman, egy egységkormány felállítására utalva.

A „királycsináló” azt is kijelentette, Reuven Rivlin államelnöknek sokkal aktívabb szerepet kellene játszani a kormány felállításában.

Azonban bizonyos újságírók szerint Liberman csak látszólag „királycsináló”, a lehetőségei másoktól függenek. Morvay Péter, a Hetek újságírója szerint a nem hivatalos eredmények alapján következő forgatókönyvek képzelhetőek el:

„Netanjahu lehetőségei:
nemzeti koalíció még egy párttal: ez elvileg lehet a Munkapárt (akkor épp megvan a 61 mandátum) vagy Barakkal (akkor 60, de a katonák hozhatnak még egyet a Likudnak) vagy Ganz-al, Lapid nélkül. De lehet Liberman is, akkor a legstabilabb a többség (65).

Ganz-Lapid lehetőségei:
nagykoalíció a Likuddal (64) Más lehetősége Ganz-nak nem nagyon van, mert a jobboldalról más pártot nem tud áthozni, Liberman pedig önmagában nem elég (52) Ha pedig az arab pártokkal összefog, akkor ki lenne szolgáltatva nekik, és kizárt, hogy egy izraeli kormány erre épüljön

Liberman lehetőségei:
szekuláris nagykoalíció Likud + Ganz/Lapid (64), ha ehhez csatlakozik ő is, akkor 73. Ez látszólag erős kormány lenne, de 3 vagy akár 4 miniszterelnök-jelölttel, amit nem lehet rotációval kezelni. Vagy koalíció a jobboldali blokkal, Netanjahu miniszterelnöksége alatt. (65).

A fenti forgatókönyvekből a jelenlegi nyilatkozatok alapján egyik sem valósulhat meg, valakinek engedni kell, vagy harmadik választásra kerül sor.”