Hajlandó lenne Trumppal egyeztetni az iráni elnök

Haszan Róháni hétfőn hagyta el Teheránt, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésének következő ülésszakaszán.

Amennyiben Donald Trump „hajlandó megtenni a szükséges lépéseket”, Irán kész megbeszélést folytatni az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) e heti ülésszakaszán — nyilatkozta Mohamed Dzsavád Zaríf a CNN-nek hétfőn.

A perzsa állam külügyminiszterének bejelentésével egyidejűleg Haszan Róháni iráni elnök útnak indult, hogy a nemzetközi szervezet New York-i székhelyéhez érkezzen. A külügyminiszter elmondása szerint a „szükséges lépések” Amerika részéről nem mást jelentenének, mint az Iránra kivetett gazdasági szankciók megszüntetése

az iráni nukleáris létesítmények állandó ellenőrzésének lehetőségéért cserében.

Repülő útja előtt Róháni azt mondta a sajtónak, hogy delegációjával annak ellenére az USA-ba utazik, hogy az amerikai kormány vonakodott a vízum biztosításától.

„Alapvető szükség számunkra, hogy részt vegyünk az ENSZ Közgyűlésén, és több szinten is szót kapjunk” — mondta a teheráni Mehrabad repülőtéren álló újságírók előtt. „El kell mondanunk az embereknek és a világ országainak azokat a kegyetlen akciókat, amiket az iráni nemzet ellen hajtanak végre, és azokat a nehézségeket, bonyolult ügyeket is, amikkel a régió szembenéz”

— tette hozzá Róháni, aki korábban bejelentette: régiós béketervet fog benyújtani a stratégiailag fontos Hormuzi-szorosról.

Ragadós példa — most már Iránnak is van „béketerve”

A totalitárius iszlám diktatúra béketerve a Perzsa-öbölre és a Hormozi-szorosra vonatkozna.