Trump kinevezte új nemzetbiztonsági tanácsadóját

Robert O’Brien jogász, aki 2018 óta a külügyminisztériumban elnöki különmegbízottként túszmentő tárgyalásokkal foglalkozott.

Új nemzetbiztonsági tanácsadót nevezett ki Donald Trump amerikai elnök Robert O’Brien személyében. A kinevezést az amerikai elnök szerdán közölte Twitter-üzenetében.

O’Brien 2005-2006-ban – George W. Bush kormányzata idején – az ENSZ-ben különmegbízottként képviselte az Egyesült Államokat, és 2007-ben társelnöke volt az afganisztáni igazságügyi reformot elősegítő külügyi bizottságnak is – írta róla az MTI.

Donald Trump 2017-ben fontolgatta, hogy jelöli őt a haditengerészet élére, és a múlt héten, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó menesztése után rögtön felmerült a neve a lehetséges új nemzetbiztonsági tanácsadók között.

Kemény feladatok várnak rá

O’Brien lesz Trump negyedik nemzetbiztonsági tanácsadója. A BBC szerint széleskörű munka vár rá: az amerikai bevándorláspolitika mellett az iráni konfliktus kapcsán is számít véleményére az elnök.

„Hosszú időn keresztül és keményen dolgoztunk együtt Roberttel. Nagyszerű munkát fog végezni!”

— olvasható róla az elnök bejegyzésében.

Amerikai sajtóértesülések szerint Donald Trumpra korábban nagy benyomást tett O’Brien azokkal a tárgyalásokkal, amiket Észak-Koreában és Törökországban fogva tartott amerikai állampolgárok kiszabadításáért folytatott.

John Bolton elbúcsúzott

Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton szeptember 10-én, az elnök kérésére mondott le.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy amerikai sajtóhírek szerint Bolton kifejezetten ellenezte az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok között tervezett béketárgyalásokat Camp Davidben.

Lemondott John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

Trump szerint sok kérdésben „erősen eltért a véleményük”.

Az amerikai sajtó egyébként korábban is többször említést tett arról, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadó már nem élvezte az elnök teljes bizalmát. Nagy feltűnést keltett például, hogy amikor az idén, június végén, Donald Trump az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demarkációs vonalnál találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, Bolton nem volt jelen.

Amerikai elemzők tudni vélik azt is, hogy Trump és Bolton között lényeges nézetkülönbségek voltak az Észak-Koreával, Iránnal és Afganisztánnal kapcsolatos politika megítélésében.

A Boltonról írt korábbi portrénk itt olvasható.