Netanjahu: Izraelnek most „erős, stabil, cionista kormányra” van szüksége

90%-os feldolgozottság mellett is majdnem egyenlő a Kék fehér (32 mandátum) és a Likud (31 mandátum) támogatottsága. Vajon a kormánykoalícióhoz elkerülhetetlen lesz a két nagy rivális összefogása?

11:53

90%-os feldolgozottságnál a Kék és Fehér balközép párt 32, a Likud 31 mandátum várományosa, míg a jobboldali blokk hajszálnyi előnyhöz jutott. A jelenlegi eredmények szerint:

Kék és Fehér: 32, Likud: 31, Egyesült Arab Lista: 13, Sasz: 9, Egyesült Tóra Judaizmus: 8, Jamina: 7, Munkapárt: 6, Demokrata Tábor: 5 mandátum.

Jobboldali blokk: 56, Baloldali blokk: 55, Izrael a Hazánk (Avigdor Liberman pártja): 9 mandátum.

10:16

56,09%-os feldolgozottságnál a Kék és Fehér (27,30% (973 520 szavazat)) először előzte meg hivatalosan a Likudot (26,94% (960 766 szavazat)) a Központi Választási Bizottság adatai alapján.

9:57

A The Times of Israel információi szerint az izraeli Központi Választási Bizottság igazgatója, Orly Adasz a katonai rádiónak tett nyilatkozatában kijelentette, minden hagyományos szavazatot összeszámoltak, már csak 250 000 szavazat van hátra, amit a diplomaták, biztonsági erők, mozgáskorlátozottak, kórházi dolgozók és páciensek, illetve börtönfoglyok adtak le.

A feldolgozottság azért áll mégis 44.2%-on, mert az eredményeket többször ellenőrizni kell.

9:28

Három és fél hónappal a tavaszi sikertelen koalícióalakítás után újból kiírt választásokon tegnap este tíz óráig lehetett szavazni. A részvételi arány végül 69,4% lett az áprilisi 67,9% – hoz képest, ami azt jelenti, hogy 14 ezerrel több izraeli tette le voksát az első fordulóhoz képest.

A szavazóurnák zárása után közzétett exit-pollok nem hivatalos eredményei szerint a felmérések nem jeleztek egyértelmű győztest.

Két tévécsatorna a Beni Ganz vezette Kék-Fehér pártnak legalább egy mandátum előnyt jelzett a Likuddal szemben, a 12-es csatorna mindkettőnek 32 mandátumot jósolt, azonban a felmérések szerint egyik párt sem rendelkezik a kormányalakításhoz elegendő várható mandátummal.

A hajnali órákban a szavazatok 92%-os feldolgozottsága mellett az eredmény döntetlen:

Likud – Kék Fehér: 32 – 32 mandátum
Jobboldali blokk: 56
Baloldal: 55
Avigdor Liberman: 9

A magas részvételnek és a miniszterelnök ellenkampányának köszönhetően a radikális jobboldali Otzma Jehudit végül nem érte el a bejutási küszöböt, és a sokak számára nagy reményekkel induló Ajelet Saked vezette Jamina is az elvárásokhoz képest várhatóan mindössze 7 mandátumra jogosult.

Döntetlen: Netanjahu nélküli nemzeti egységkormány jöhet Izraelben?

Izrael ma újra nekifutott a voksolásnak, abban a reményben, hogy ezúttal végre sikerül döntést hoznia saját jövőjét illetően. Kövesse Ön is a választásokat az oldalunkon!

A haredi (ultraortodox) pártok vészhelyzetet hirdetve mozgósították szavazóikat, és sikerült az előző választási eredményekhez képest eggyel növelni mandátumaiknak számát (Sász 9, Jahadut Hatora 8).

Meglepetésként a kiesés szélén teljesítő Munkapárt – Geser, hasonlóan az Ehud Barak és a Merec párt összefogásából született Demokratikus Táborhoz, 5-6 mandátum körül fog teljesíteni.

A miniszterelnök részéről előterjesztett sikertelen bekamerázási törvény miatt az arab pártok szintén mozgósították választóikat és végül elért, egyébként a várakozásokhoz képest változatlan eredményeiket (12) egyenesen  Benjamin Netanjahu legyőzésének tulajdonították az exit pollok utáni nyilatkozatban.

A mandátumainak számát közel kétszeresére növelő Avigdor Liberman a második forduló egyértelmű győztese. A királycsináló Liberman elsőként nyilatkozott a választások után, azt üzenve a patthelyzetben rekedt Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és riválisának, Beni Ganznak, hogy „nincs más opció, mint az egységkormány és a nemzetbiztonsági vészhelyzetben lévő ország érdeke, hogy még a héten megkezdjék a tárgyalásokat”.

Az áprilisi korai ünneplésből tanulva, az éjszaka folyamán először Ganz jelent meg szavazói előtt. A végső eredményre várva óvatosan utalt pártja győzelmére, jelezve, hogy egységkormány létrehozásán fog dolgozni szem előtt tartva az egész ország érdekét.

Benjámin Netanjahu: lehet, hogy hiába ünnepelt. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Beni Ganz jelezte, hogy tárgyalni fog mindenkivel, mind a jobb- és baloldalon, valamint felveszi a kapcsolatot Libermannal, de konkrétan nem említette sem a Likudot, sem a haredi pártokat. Arra kérte politikai riválisait, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és „dolgozzunk együtt, az egység és a megbékélés” érdekében.

Végül a miniszterelnök jelent meg ünneplő szavazótábora előtt és tartott rövid beszédet. A kicsit rekedten beszélő kormányfő viccesen arra utalt, hogy „inkább a hangját veszítené el, mint az országot.”

Benjamin Netanjahu, kitérve a várható győzelem ismertetése elől, az eredményekre várva hangsúlyozta, előre figyelmeztetett mindenkit arra, hogy ez nagyon nehéz választás lesz, főleg az „elfogult” média miatt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a zsidó állam történelmi fordulópont, óriási lehetőségek és kihívások előtt áll, beleértve a Trump-adminisztráció részéről hamarosan nyilvánosságra kerülő béketervet, és az Izrael elpusztítására törekvő Iránt is.

Mindezek fényében Izraelnek „erős kormányra, stabil kormányra, cionista kormányra és olyan kormányra van szüksége, amely elkötelezett Izrael mellett” – mondta a miniszterelnök.

Nem lehet olyan kormánya a zsidó államnak, amely támaszkodik a cionista-ellenes arab pártokra – folytatta. „Azokra a pártokra, amelyek dicsérik és dicsőítik a terroristákat, akik megölték katonáinkat, gyermekeinket.”

A miniszterelnök azzal zárta beszédét, hogy elindítja a tárgyalásokat leendő koalíciós partnereivel egy „erős cionista kormány” létrehozása érdekében és az „anticionista kormány” megalakításának megakadályozására.

„Királycsináló” Liberman: „az egység az egyetlen járható út”

Avigdor Liberman egyetlen esélyt lát a kormányalakításra: egy egységkormány felállítását a Likud, a Kék és Fehér és az Izrael a Hazánk pártok részvételével.