Döntetlen: Netanjahu nélküli nemzeti egységkormány jöhet Izraelben?

Miután a koalíciós tárgyalások a áprilisi választások után zátonyra futottak, és Benjamin Netanjahu kormányfő több mint egy évtizedes folyamatos politikai vezetés után először nem tudott élni a kormányalakítás lehetőségével, Izrael ma újra nekifutott a voksolásnak, abban a reményben, hogy ezúttal végre sikerül döntést hoznia saját jövőjét illetően. Kövesse Ön is a választásokat az oldalunkon!

08:15

Helyi idő szerint 9:15-kor, 2 826 333 szavazatot számolt össze az izraeli központi szavazóbizottság, a leadott szavazatok 34.99%-át. Az előzetes eredmények szerint a Likud a szavazatok 28.21%-át, a Kék és Fehér a 27.59%-át, az ultraordtodox Sasz párt a 8.42%-át, a „királycsináló” Avigdor Liberman pártja az Izrael a Hazánk 7.76%-át, az Egyesült Tóra Judaizmus 7.34%át, Ajelet Saked pártja a Jamina 6.76%-át, a Munkapárt 5.11%-át, a Demokratikus Unió 4.31%-át, az Egyesült Arab Lista 1.45%-át és az Otzma Jehudit 2.18%át szerezte meg.

Israel election results

No Description

22:30

A Kék-Fehér „elővigyázatosan optimista” a tekintetben, hogy Izrael élére új vezetés kerül – nyilatkozta Beni Ganc szóvivője.

Arra a kérdésre azonban, hogy elképzelhetőnek lát-e valamiféle rotációs kormányzást Netanjahuval közösen, ahol két év után a mostani vezető váltaná Gancot a miniszterelnöki székben, Melody Sucharewicz a következőt válaszolta: „Célunk egyértelmű, és semmi sem változott: stabil, szekuláris nemzeti egységkormány létrehozása Netanjahu nélkül. Ma este egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az új vezetésünk legyen”.

22:14

A Ynet információi szerint Netanjahu a haredi pártok, azaz az Egyesült Tóra Judaizmus és a Sasz vezetőségét is megkereste koalícióalakítási céllal.

22:12

Miri Segev miniszter asszony biztosra veszi, hogy a Likud nem fogja letaszítani Netanjahut vezető pozíciójából, függetlenül a választások eredményétől.

Párttársa, a szintén likudos Joav Kisch újságíróknak elmondta, hogy vagy Banjamin Netanjahu lesz a miniszterelnök, vagy harmadszor is választásokra kerül sor. Más lehetőséget nem lát. Ugyanakkor hozzátette: „meg kell várjuk a végső eredményeket, amelyek a reményeim szerint jobbak lesznek a Likud számára”.

22:06

Jair Lapid szóvivője, Jair Zivan szerint egyelőre nyilvánvalóan korai találgatásokba bocsátkozni, ám ha a mostani kép pontos, akkor „világos, hogy Netanjahu veszített”.

Nyomatékosította, hogy mindig is egységkormányban gondolkoztak, amelyet a Kék-Fehér vezet, a Likud és Liberman részvételével. Ám mindenképp Netanjahu nélkül. Hiszen ez az, amit az izraeli társadalom többsége szeretne. Ezért a Likud vezetésén a sor, hogy „a nemzet érdekei szerint cselekszik-e, vagy sem”.

21:58

A Kék-Fehér kampányközpontja továbbra is csendes. Ganc éjjel 2 előtt biztosan nem mond beszédet.

Egyelőre nem világos, hogy Netanjahu mikor mond beszédet az éjszaka folyamán, ha egyáltalán.

„Hozd el a szomszédokat is!” – így szavaztak a legnagyobb izraeli pártok vezetői

Netanjahu Jeruzsálemben, az izraeli „vaslady” pedig Tel-Avivban adta le szavazatát.

21:53

A 13-as csatorna szerint Netanjahu máris felhívta telefonon a Jamina pártot második emberét, Naftali Bennettet, hogy vegyen részt a koalíciójában, jóllehet egyáltalán nem biztos, hogy valóban a Likud vezére alakíthatja meg a következő kormányt.

Netanjahu húzása egyértelmű fricskaként értelmezhető a Jaminát vezető Ajelet Sakeddel szemben.

21:47

A Kék-Fehér jelöltje, Yoaz Hendel szintén a „Netanjahu-éra végéről” beszél, és egységkormány felállítását javasolja – természetesen a jelenlegi miniszterelnök nélkül.

Közben a likudos Tzachi Hanegbi nem hisz az előrejelzések pontosságában. Szerinte Netanjahu fogja vezetni az országot a következő 5 évben is.

21:42

Az Egyesült Lista arab politikusai a „Netanjahu-éra végét” ünneplik.

21:40

Az áprilisi választások tapasztalataiból okulva a Kék-Fehér tel-avivi kampányközpontjában egyelőre nem ünnepelnek, pedig az exit pollok alapján a Kék-Fehér látszik a voksolásból legerősebben kikerült pártnak.

21:37

A Jiszráel Béjtenu főhadiszállásán Liberman királycsinálói pozícióját ünneplik.

21:35

A három felmérés szerint Netanjahu nem lesz képes jobboldali koalíciót alakítani a Kék-Fehér vagy az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Béjtenu részvétele nélkül.

21:32

A 12-es csatorna exit pollja szerint így áll a helyzet:

Kék-Fehér: 34
Likud: 33
Egyesült Lista: 11
Sasz: 8
Jiszráel Béjtenu: 8
Egyesült Tóra Judaizmus: 8
Jamina: 8
Demokratikus Tábor: 5
Munkapárt-Geser: 5
Otzma Jehudit: 0

A jobboldali blokk Liberman nélkül: 57
A balközép, az arab pártok és Liberman: 63

Mégis kamerás csellel akarta elriasztani az arab szavazókat Netanjahu?

A választás napján az izraeli média arról írt, hogy a Likud szándékosan szivárogtatott ki tegnap felvételeket arcfelismerő kamerák felszereléséről.

21:27

A 12-as csatorna exit pollját a Kan hírcsatornáé követte. Az ő számításuk a következőképp néz ki:

Kék-Fehér: 32
Likud: 32
Egyesült Lista: 12
Sasz: 9
Jiszráel Béjtenu: 10
Egyesült Tóra Judaizmus: 8
Jamina: 7
Demokratikus Tábor: 5
Munkapárt-Geser: 5
Otzma Jehudit: 0

A jobboldali blokk Liberman nélkül: 56
A balközép, az arab pártok és Liberman: 64

21:23

Kijött az izraeli 13-as csatorna exit pollja. Ez alapján a következő kép látszik kirajzolódni:

Kék-Fehér: 33
Likud: 31
Egyesült Lista: 13
Sasz: 9
Jiszráel Béjtenu: 8
Egyesült Tóra Judaizmus: 8
Jamina: 6
Demokratikus Tábor: 6
Munkapárt-Geser: 6
Otzma Jehudit: 0

A jobboldali blokk Liberman nélkül: 54
A balközép, az arab pártok és Liberman: 58

21:12

Izraeli idő szeriont este 8 órára a szavazásra jogosultak 63,7%-a jelent meg az urnáknál a Központi Választási Bizottság közlése szerint. Ez 2.4 százalékpontos emelkedést jelent az áprilisi választás alkalmával a nap ugyanezen szakaszában mért részvételhez képest.

Az Egyesült Lista egyik képviselője, Mansour Abbas szerint a szavazásra jogosult arab izraeliek több, mint 50%-a vett részt a mai voksoláson.

Izraeli választások 2.0

Jobban szerepel ezúttal a Likud? Vagy ismét patthelyzet jön? Esetleg Liberman lesz a királycsináló? Nagy Gabriella jegyzete.