„Hozd el a szomszédokat is!” – így szavaztak a legnagyobb izraeli pártok vezetői

Netanjahu Jeruzsálemben, az izraeli „vaslady” pedig Tel-Avivban adta le szavazatát.

Benjamin Netanjahu (Likud)

Az izraeli miniszterelnök feleségével együtt érkezett kedd reggel egy jeruzsálemi szavazóhelyiséghez.

„[Donald] Trump elnök tegnap azt mondta, hogy szoros választás következik, és ma reggel csak megerősíteni tudom, hogy ez tényleg egy nagyon szoros szavazás”.

Az urnáktól kilépve Netanjahu a Facebookon keresztül jelentkezett be élőben.

„A szavazás után menjetek a strandra” – üzente az állampolgárokat aktivitásra ösztönözve. „Hozd el a szomszédokat! Hozd el a gyerekeidet! Hozd el a barátaidat! Hozz el mindenkit, az egész utcát (…), mert máskülönben Beni Gancot és Jair Lapidot kapjuk meg miniszterelnököknek”.

Benjamin Netanjahu és felesége Jeruzsálemben adta le a voksát. Kép forrása: The Jerusalem Post

Ajelet Saked (Jamina)

Az új jobboldali nemzeti-vallásos szövetség „vaslady”-je Tel-Avivban adta le szavazatát, majd a közösségi médián keresztül jelentkezett be kedd reggel Hadera városából – ahol beszámolója szerint egy kisebb malőr is történt, és egy szavazóhelyiségben az előző szavazólapok voltak.

Elmondása szerint különösen bízik benne, hogy Izrael „nagyszerű női” is erőt adnak majd neki. Majd arra bátorította a szavazókat, hogy ne a Likudra fókuszáljanak, helyette a jobboldali „blokkot” tartsák szem előtt.

Ajelet Saked családja kíséretében. Kép forrása: The Times of Israel

Beni Ganc (Kék-Fehér)

A Kék-Fehér nevű centrista párt vezetője Rosh Haayin városában voksolt.

Ganc az izraelieket arra kérte, hogy tegyenek eleget állampolgársági kötelezettségüknek, és menjenek el szavazni. „Azt javaslom, hogy a Kék-Fehérre szavazzanak, de minden döntést tiszteletben tartok” – fogalmazott Netanjahu egyik legerősebb kihívója. „Ma a változásért szavazunk. Sikerülni fog elhoznunk a reményt, korrupció és szélsőségek nélkül”.

Beni Ganc a szavazás pillanatában. Kép forrása: The Jerusalem Post

Avigdor Liberman (Jiszráel Beitenu – Izrael a Hazánk)

A szekuláris cionista párt a szavazás előtt magabiztosan nyilatkozott, és azt mondta: „az ultra-ortodoxok nélkül fogunk kormányt alakítani”.

„Nem lesznek választások harmadik alkalommal”

– tette hozzá a politikus, aki korábban szekuláris-cionista jobboldali pártja nevében nem volt hajlandó belépni egy a korábbihoz hasonló, az ultraortodoxokat is magába foglaló koalícióba, mondván, azért lépett ki a választások előtt a kormányból, hogy „ne kelljen újra belépnie ugyanazon folyóba”.

Egyesek szerint ha ezúttal kevesebb mandátumhoz jut ez a jobboldali, vallásos tábor, akkor ismét patthelyzet állhat elő, Liberman lesz a mérleg nyelve, s talán újabb előrehozott választások következhetnek, noha ezt egyik párt sem szeretné.

Avigdor Liberman, München, 2017. február 19. (MTI/EPA/Philipp Guelland)

Reuven Rivlin

Az izraeli elnök szintén Jeruzsálemben vett részt a választáson.

„Sem az elnök, sem a pártok vezetői nem dönthetnek arról, hogy ki lesz a következő miniszterelnök. Csak Önök, akik ma szavaznak!”

– fogalmazott Rivlin, aki egyben megígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen újra megismételt választást tartani, és mihamarabb megalakulhasson az új izraeli kormány.

Reuven Rivlin izraeli elnök. Kép forrása: The Jerusalem Post/MARK NEYMAN

Az izraeli választások lehetséges eredményeiről és a fennálló erőviszonyokról szóló összeállításunk itt olvasható.

Izraeli választások 2.0

Jobban szerepel ezúttal a Likud? Vagy ismét patthelyzet jön? Esetleg Liberman lesz a királycsináló? Nagy Gabriella jegyzete.