Mégis kamerás csellel akarta elriasztani az arab szavazókat Netanjahu?

A választás napján az izraeli média arról írt, hogy a Likud szándékosan szivárogtatott ki tegnap felvételeket arcfelismerő kamerák felszereléséről.

A Benjamin Netanjahu vezette Likud párt több tucat kamerát helyezett el az arab városok szavazóhelyiségeinél a keddi választásokat megelőzően, és az erről készült felvételeket szándékosan kiszivárogtatta a médiának, hogy ezzel riassza el a kisebbségi csoportokat a voksolástól – erről írt cikkében a The Times of Israel a választás napján, kedd délután.

A felvételeket az izraeli 13-as csatorna közölte két olyan férfiról, akik egy Názárethez közeli faluban helyeztek el „arcfelismerő kamerákat” hétfőn.

A TV csatorna később tisztázta: az általuk bemutatott kamerák valójában nem alkalmasak arra, hogy valós időben ellenőrizzék a személyeket, hanem állítólag a Likud képviselői a választásokat követően nézik majd vissza a felvételeket, hogy megbizonyosodjanak arról, nem történt-e csalás az arab városokban.

A televíziós híradást követően több újságíró a Twitteren kezdte latolgatni a helyzet valós leírását – felvetve, hogy a bemutatott kamerák nem alkalmasak az arcok azonosítására, valamint az is kérdéses, hogyan is kezelhetne a Likud a továbbiakban egy ekkora mennyiségű „felvételcsomagot”.

Többen arra következtettek, hogy a Likud kampánystratégiai céllal adott át felvételeket a 13-as csatornának, hogy ezáltal rémisszék vissza az arab közösségeken belül azokat, akik félnek a kormány megfigyelésétől.

Az eset kapcsán feltett kérdésekre a párt szóvivője mindeddig nem adott választ a The Times of Israel számára.

Nem kamerázhatja be Netanjahu a szavazóhelységeket

Napirendre sem tűzték a Knesszetben a Likud „kamera törvényét”, de azért így is lesznek kamerák a szavazóhelységekben. 

A Benjamin Netanjahu vezette politikai alakulat nem első alkalommal került hírekbe a megfigyelőkamerák ügyével. Ahogy lapunk beszámolt róla, szeptemberben az izraeli miniszterelnök kilátásba helyezte a lépést, és a „kamera törvény” lehetővé tette volna, hogy kamerákat szereljenek fel a szavazóhelyiségekben, hogy ellenőrizhessék a szavazási eljárás tisztaságát, de a Knesszetben végül napirendre sem tűzték a Likud „kamera törvényét”.

A Központi Választási Bizottság kedden amúgy is 3 ezer megfigyelőt küldött ki testkamerákkal a szavazás jogszerű és zavartalan lefolytatásának biztosítására. Ezen felül mintegy 20 ezer rendőrt helyeztek ki a szavazóhelyiségekhez – közölte az Ujkelet.live, ami arról írt, hogy este 6-kor a szavazók részvételi aránya 53,5 százalék volt – azaz 1,5 százalékkal magasabb, mint áprilisban.