Nem kamerázhatja be Netanjahu a szavazóhelységeket

Napirendre sem tűzték a Knesszetben a Likud „kamera törvényét”, de azért így is lesznek kamerák a szavazóhelységekben. 

Liberman korábban már jelezte, hogy szerinte a törvénnyel Netanjahu csak azt akarja leplezni, hogy megadta magát a gázai terrornak.

A miniszterelnök szerint viszont mindenki, aki ellenzi a javaslatot az azt akarja, hogy „tisztességtelen és ellopható” legyen a választás – írja a The Jerusalem Post. 

A törvényjavaslat végül napirendre sem került, miután a Knesszet törvényelőkészítő bizottsága 12-12 arányban leszavazta a tervezetet. A Knesszet elé ugyanis csak a bizottság többségi szavazataival kerülhet törvényjavaslat, így a Likud javaslatáról nem lesz vita.

Jöhetnek a kamerafelvételek az izraeli választások alatt?

„Mindenki filmez”, mondta Benjamin Netanjahu a vitatott tervezetről. „Erről szólnak az [Instagram] történetek is”.

A „kamera törvény” lehetővé tette volna, hogy kamerákat szereljenek fel a szavazóhelységekbe, hogy ellenőrizhessék a szavazási eljárás tisztaságát. Ez nem sértette volna a választás titkosságát, mivel a szavazófülkéket nem kamerázták volna be.

Bár törvényjavaslatot újra beterjeszthetik a bizottság elé, de azt a szeptember 17.-i szavazásig már nincs idő megszavazni.

Netanjahu szerint értelmetlen a javaslatot ellenezni, hiszen az biztosítaná a választás tisztaságát. A miniszterelnök szerint a törvényjavaslat bukására az egyetlen helyes válasz az, ha az emberek tömegekben a Likudra szavaznak.

A javaslat azért bukott el, mert a Kulanu párt képviselője Roi Folkmann nem volt hajlandó megjelenni a bizottságban. A Kulanu pedig nem tudott más képviselőt küldeni, mivel akik maradtak, azok mind miniszteri pozíciót töltenek be, ami összeférhetetlenséget jelent.

Liberman még a bukás előtt azt nyilatkozta, hogy Netanjahu a törvényjavaslattal „elakarja lopni a választást.” Liberman pártja csak úgy szavazta volna meg, ha átírják a törvényt úgy, hogy annak végrehajtója a Nemzeti Választási Bizottság legyen.

Az izraeli Nemzeti Választási Bizottság alapból 3000 megfigyelőt fog kiküldeni a szavazóhelyiségekbe, akiken ráadásul testre szerelt kamera is lesz, így igazából a törvényjavaslat bukása ellenére is ellenőrizve lesz a szavazás.

Jair Lapid a Kék és Fehér párt társvezetője a bukás után kijelentette, hogy Nethanjahu „erős miniszterelnök akar lenni, de csak egy hisztis miniszterelnök.”